Sagan potešil slovenských fanúšikov. Prezradil priority po Tour

TA3 TASR
7.8.2019 12:23

Peter Sagan má za sebou ďalšiu úspešnú Tour de France, na ktorej stanovil nový rekord, keď získal už siedmy dres pre víťaza bodovacej súťaže. Po nej si užíva zaslúžené voľnejšie dni, v Paname si exhibične zajazdil s tisíckami cyklistických nadšencov a našiel si čas aj pre slovenských priaznivcov.

Dlho sa nezdrží

Tých navštívil na bratislavskom Tyršovom námestí a pri tejto príležitosti prezradil aj svoje ďalšie plány. Po príchode na rodnú hrudu ho privítalo množstvo fanúšikov, pre ktorých bol pripravený bohatý sprievodný program - autogramiáda, rôzne súťaže a kvízy a taktiež šanca získať podpísané dresy Sagana. Trojnásobný majster sveta zavítal na Slovensko po dlhšej dobe, no dlho sa nezdrží a tak ho mohli domáci priaznivci stretnúť len v Bratislave. "Mám veľmi málo času a dlho sa na Slovensku nezdržím, ale chcem sa poďakovať všetkým, ktorí prišli," povedal.

4o8a3683_ac1100ae-a3da-0b0a.jpg

Na Tour de France si okrem siedmeho zeleného dresu, vďaka ktorému predbehol legendárneho Nemca Erika Zabela, pripísal aj jedno víťazstvo v 5. etape a po 106. ročníku ich má na konte už dvanásť. "Pocity po Tour sú samozrejme dobré, no už je ďaleko za nami a teraz už regenerujem. Nie že by som stále netrénoval, no keďže som v období mimo pretekov, snažím sa žiť taký normálny život," uviedol.

Sagan opísal aj pocity pri štarte na svojej prvej Tour v roku 2012 a teraz, keď na nej štartoval už ako skúsený harcovník a jedna z najväčších hviezd. "Nedá sa to ani porovnať, je to niečo úplne iné, ako keď som štartoval ako začiatočník. Teraz už viem, čo mám čakať a aké je to náročné. Vtedy to bol iný stres, teraz je už skôr z tých veľkých očakávaní a z toho, aby som ich naplnil," povedal.

Prešli naprieč Panamou

Po stanovení "zeleného" rekordu prišla aj otázka, či je pre Petra Sagana Tour stále rovnaká motivácia, alebo či by neskúsil vyhrať bodovaciu súťaž na ďalších Grand Tours, či nebodaj na všetkých troch počas jedného roka. "Nie je to také ľahké, keďže sú rozdiely v bodovacích systémoch. Giro a Tour by sa ešte dali, ale na Vuelte je to ťažké, práve kvôli bodovaniu. Pri dojazdoch na kopcoch sú tam rovnaké body ako pri dojazdoch na rovine, preto je to iné," uviedol "Tourminátor".

Ten zamieril prakticky rovno z Elyzejských polí na podujatie Gran Fondo Océano a Océano v Paname, kde sa na bicykli spolu s tisíckami fanúšikov prešiel krížom stredoamerickou krajinou od Atlantického k Tichému oceánu. "Podujatie funguje už piaty rok, pozvali ma tam a veľmi sa mi to páčilo. Som rád, že som to absolvoval. Prešli sme naprieč Panamou, videl som Panamský prieplav a majú tam pekný dažďový prales. Je to dobré pre rozvoj cyklistiky. Keď som videl tých nadšených ľudí, mal som dobrý pocit. Nemusel som ísť naplno a mohol som si vychutnať tú jazdu s nimi," opísal exhibičné podujatie, na ktorom sa zúčastnil prvýkrát.

Na Slovensku strávi len pár dní, potom ho čaká ešte trochu voľnejšie obdobie, no následne sa začne už pripravovať na posledný vrchol sezóny - majstrovstvá sveta v anglickom Yorkshire. Ešte predtým však absolvuje päticu pretekov a vysokohorské sústredenie v USA. Už 25. augusta ho čaká klasika EuroEyes Cyclassics Hamburg, následne odcestuje do zámoria, kde pôjde na jednorazovky GP Quebec (13. septembra) a GP Montreal (15. septembra). Po návrate do Európy stihne ešte belgické podujatia Primus Classic (21. septembra) a o deň neskôr Gooikse Pijl. Hlavné preteky na MS mužov elite sú na programe v nedeľu 29. septembra a Sagan na nich zabojuje už o štvrtý dúhový dres.

"Stále sa snažím jazdiť čo najlepšie. Teraz je obdobie, keď mám trochu voľno. Potom ma čaká vysokohorské sústredenie, preteky v Hamburgu, Kanade a Belgicku a potom MS. V ich dejisku už bol Michael Kolář, ktorý mi povedal, že to je dobrá a technická trať. Počul som však, že tam na okruhu spadol nejaký most a tak asi budú meniť trasu. Uvidíme."

Sagan mal pôvodne štartovať na majstrovstvách Európy, ktoré odštartovali v stredu, no nakoniec sa rozhodol inak. "V prvom rade kvôli tomu, že je každý rok viac a viac pretekov a keďže som to už raz vyhral, tak som si povedal, že načo to siliť," vysvetlil. Lídrom Slovákov v elitných pretekoch v holandskom Alkmaare tak bude jeho oddielový kolega z Bory-Hansgrohe Erik Baška. "Verím mu, Erik má dobrý potenciál. Ak by mu vyšiel deň a sadlo by mu to, tak by mohol dosiahnuť úspech. Vie dobre špurtovať a je rýchlejší ako ja, takže by mu to mohlo vyjsť," pochválil svojho krajana.

Na Okolo Slovenska nepríde

Sagan síce potešil svojich fanúšikov, ktorí dorazili v stredu na Tyršovo nábrežie, no nie tých, ktorí sa chystali na etapové preteky Okolo Slovenska. Tie každý rok zvyšujú svoju úroveň a priťahujú stále viac a viac WorldTour i profesionálnych kontinentálnych tímov a s nimi slávne mená svetovej cyklistiky. Peter Sagan však nepríde ani tento rok. Povedal však, že v budúcnosti sa to raz podarí. "Určite budem chcieť ísť v niektorom z ďalších rokov. Zatiaľ mi to síce nevyšlo, ale uvidíme, aký bude ďalší plán."

Či by to mohlo byť už o rok, ako je jeho zvykom, nechcel prezradiť. Rovnako ani svoj približný program na ďalšiu sezónu a to, či by nevymenil Tour za nejaké iné preteky z veľkej trojky. "Ešte je ďaleko to preberať," odvetil stručne a rovnako strohý bol aj pri otázke na budúcoročnú olympiádu v Tokiu. Na tej poslednej v Rio de Janeiro to skúsil na horskom bicykli, ako to bude o rok?: "Začnem sa tým zaoberať až po sezóne." V uplynulých dňoch zasiahla celý cyklistický svet tragická nehoda. Mladý belgický cyklista Bjorg Lambrecht z tímu Lotto-Soudal zahynul v pondelok po páde v tretej etape Okolo Poľska. "Neviem sa k tomu veľmi vyjadriť, pretože stále neviem, čo presne sa stalo. No je to veľmi smutná správa pre celý cyklistický svet a je mi to veľmi ľúto," uviedol Sagan.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok