O armádnych nákupoch má podľa Macka rozhodovať aj parlament

TA3 SITA
5.8.2019 13:12

O nevyhnutnosti armádnych nákupov sa musí viesť celospoločenský dialóg, pretože ide o stámiliónové investície. Uviedol to bývalý vysokopostavený generál Pavel Macko s tým, že nákupy musí podľa neho odobriť aj parlament.

O armádnych nákupoch má podľa Macka rozhodovať aj parlament
TASR/Lenka Krošláková ilustračné

Člen strany Spolu-občianska demokracia má v prípade úspechu v parlamentných voľbách v roku 2020 pripravenú vlastnú víziu toho, ako majú armádne nákupy vyzerať. Macko spomenul najmä akýsi detailný plán vyzbrojovania, ktorý by jasne definoval potreby Slovenska a priority v rámci ozbrojených síl. V súčasnosti čelia vojenské nákupy ostrej kritike. Ministerstvo obrany v aktuálnom volebnom období plánuje dotiahnuť viacero projektov. Okrem nových nadzvukových stíhačiek F-16 aj nákup transportérov typu 4x4, či 8x8. Na novú techniku majú ísť stovky miliónov eur, pričom definitívne slovo bude mať vláda s premiérom Petrom Pellegrinim.

"Toto je to, o čom hovorím dlhodobo. Ozbrojené sily SR sa budujú na desiatky rokov dopredu. Rozhodnutia, ktoré prijíma súčasná exekutíva nie sú takzvané "údržbové". Teraz sa totiž rozhoduje o tom, aké ozbrojené sily ideme budovať, na aký účel a čo všetko majú vlastne plniť na ďalších 20, 30 rokov. Ide aj o finančný rámec, z ktorého budú plynúť záväzky aj na ďalšie volebné obdobia. V týchto kľúčových otázkach je preto potrebné zapojenie Národnej rady SR a najmä celospoločenská zhoda," odpovedal Macko na otázku, ako vníma súčasné armádne nákupy. Podľa jeho slov je Slovensko vo svete skôr výnimkou, pretože aj v zahraničí majú krajiny strategické dokumenty, na základe ktorých nakupujú či obmieňajú vojenskú techniku.

Generál tiež upozorňuje, že na každý nepremyslený projekt doplatia daňoví poplatníci. "Každá nepremyslená zmena a nákup techniky znamená iba navýšenie dodatočných nákladov. Ja navrhujem v rámci nášho programu, aby sa vypracoval národný plán vyzbrojovania, ktorý jasne určí čím majú ozbrojené sily disponovať, aké úlohy majú plniť a akú techniku je potrebné obstarať. To by bol rámec pre všetky vládne garnitúry, aby sa nerobili projekty za stovky miliónov eur ad hoc," dodal Macko. Bývalý generál plánuje v prípade úspechu v parlamentných voľbách v roku 2020 nechať preveriť všetky armádne projekty, ktoré realizuje súčasné vedenie ministerstva obrany.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok