Rezort obrany dal preveriť vlastný tender, ide o vozidlá za milióny

TA3 SITA
17.6.2019 13:26

Rezort obrany dal preveriť vlastný tender na transportéry 4x4. Postup ministerstva obrany skontroluje Úrad pre verejné obstarávanie. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva Danka Capáková s tým, že rezort odmieta akékoľvek špekulácie.

Rezort obrany dal preveriť vlastný tender, ide o vozidlá za milióny
TASR/Martin Baumann ilustračná foto

Nákup obrnených vozidiel ostro kritizuje opozícia, ktorá sa domnieva, že o víťazovi verejnej súťaže je v zákulisí vopred rozhodnuté. Ministerstvo obrany SR plánuje nakúpiť viac ako 400 kusov vozidiel 4x4 v základnej platforme za 321 miliónov eur bez DPH. Pôvodne pritom rezort obrany dostal súhlas na 780 miliónov, pričom počet vozidiel sa nezmenil. S víťazom súťaže ministerstvo uzatvorí rámcovú zmluvu na najbližších desať rokov.

"Ministerstvo obrany SR v záujme maximálnej transparentnosti a vyvrátenia akýchkoľvek pochybností dnes podalo v zmysle zákona podnet na Úrad pre verejné obstarávanie, aby preskúmal medzinárodný tender – užšiu súťaž pre obstaranie vozidiel 4x4. Aj týmto spôsobom sa chce dištancovať od politicky motivovaných, neopodstatnených tvrdení a útokov, ktoré smerujú k podozreniu, že podmienky spĺňa iba jediný uchádzač," povedal Capáková. Tender kritizoval bezpečnostný analytik z hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Jaroslav Naď. Podľa jeho slov je o súťaži vopred rozhodnuté a navyše vozidlá bude potrebné dodatočne vybaviť za ďalšie milióny eur.

Rezort obrany pre podanie podnetu na ÚVO predlžuje aj termín na predkladanie ponúk. Záujemcovia sa môžu prihlásiť až do 17. júla tohto roka. Tiež ministerstvo pripomína, že v prípade akýchkoľvek pochybností je pripravené tender zastaviť. Naďalej platí tiež vyhlásenie, že v prípade potvrdenia nezákonnosti postupov je minister obrany pripravený súťaž aj zrušiť. "Striktne však odmietame spochybňovanie tohto medzinárodného tendra a kritérií, ktoré v plnom rozsahu odzrkadľujú operačné požiadavky vojakov," dodala hovorkyňa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok