Danko navrhne prepojenie NKÚ s parlamentom, poslanci súhlasia

TA3 SITA
3.8.2019 09:28

Predseda národnej rady a Slovenskej národnej strany Andrej Danko na poslaneckom grémiu na jeseň navrhne, aby bol Najvyšší kontrolný úrad prepojený s parlamentom. Jeho stanovisko zaslala hovorkyňa SNS Zuzana Škopcová.

Danko navrhne prepojenie NKÚ s parlamentom, poslanci súhlasia
SITA/Marián Peiger

Česko ako vzor

Šéf parlamentu tak reagoval na iniciatívu NKÚ zriadiť kontrolný výbor na pôde parlamentu. Za vzor by si vzali Českú republiku, kde obdobný výbor zriadili ešte v roku 2006. Prezident českého NKÚ Miloslav Kala priblížil, že ich parlamentný výbor kontroluje, či vláda plní to, k čomu sa zaviazala. „S výborom máme dobré skúsenosti. Nekomplikuje vládnutie. Väčšie zastúpenie majú opozičné strany. Výbor rokuje za účasti verejnosti i zástupcov kontrolného úradu,“ vysvetlil.

Podľa poslanca NR SR za stranu Sloboda a Solidarita Martina Klusa príklad z Českej republiky ukazuje, že by takýto výbor mohol mať zmysel. „Skôr ako samostatný výbor si však viem v rámci znižovania byrokracie predstaviť zlúčenie tejto agendy s niektorým zo súčasných kontrolných výborov. Takáto zmena by sa mohla udiať spoločne s rozšírením doterajšej kontrolnej činnosti výborov NR SR tým, že by sa im priznali aj vyšetrovacie právomoci, čo sme navrhovali už v minulosti,“ povedal.

Mitrík: Bez kontroly nie je možné riadiť štát

Poslanec NR SR z poslaneckého klubu strany Most-Híd Martin Fedor uviedol, že myšlienka zriadenia špecializovaného kontrolného výboru na pôde parlamentu je namieste, pretože aj takýto nezávislý kontrolný orgán by sa mal zodpovedať voleným zástupcom a umožniť im do detailu sa oboznámiť so spôsobom fungovania, ale aj detailmi vlastného hospodárenia. „Bolo by však tiež žiadúce posilniť kompetencie NKÚ a rozšíriť dohľad aj na kontrolu hospodárenia napríklad slovenských tajných služieb. Iste by to bol spôsob ako zefektívniť systém fungovania a zaviesť účinný spôsob kontroly aj do organizácií, kde takýto externý spôsob detailnej kontroly jednoducho chýba,“ dodal koaličný poslanec.

Šéf NKÚ Karol Mitrík tvrdí, že bez kontroly nie je možné riadiť štát. „Neviete, či napredujete, alebo sa vraciate naspäť. Kontrolný výbor by mal prispieť k lepšiemu riadeniu štátu,“ vysvetlil. Ak by bol výbor na pôde parlamentu zriadený, za účasti ministrov či štatutárnych predstaviteľov kontrolovaného subjektu by tam boli povinne prerokovávané záverečné správy z kľúčových kontrolných akcií NKÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok