Nový dôkaz v procese. Vytiahli ďalšiu Kočnerovu komunikáciu

TA3 TASR SITA
29.7.2019 07:03

Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračuje ostro sledovaný proces s Marianom Kočnerom a Pavlom Ruskom v kauze miliónových televíznych zmeniek. V prípade sa objavil nový dôkaz.

Chcel, aby komunikáciu čítali v stredu

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta predložil senátu v Pezinku prepis údajnej komunikácie medzi obžalovaným Kočnerom a nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom. Minulý týždeň vyvolalo rozruch predloženie Kočnerovej komunikácie s jedným zo svedkov v prípade, bývalým kumpánom Štefanom Aghom.

Podľa vlastných slov by chcel, aby sa komunikácia s Bödörom čítala v priebehu stredajšieho pojednávania, keď je naplánovaný aj výsluch bývalého príslušníka SIS Petra Tótha. Prepis komunikácie preto predložil aj obhajobe, aby sa s dokumentom stihla oboznámiť. Súd však rovnako ako v prípade komunikácie medzi Kočnerom a Aghom ešte nerozhodol, či dôkaz v konaní pripustí. 

"Vykonáme dôkazy a potom môžeme niečo povedať," povedal. Pokiaľ ide o medializované informácie o tom, že Zbor väzenskej a justičnej stráže vidí riziko v eskortovaní Kočnera na pojednávanie do Pezinka a preferuje, aby vypovedal v jednom zo zariadení zboru, Šanta uviedol, že toto je len neverejná informácia pre procesné strany, preto sa k nej nebude vyjadrovať.

Trestné oznámenie pre piatu zmenku

Advokát obžalovaného Pavla Ruska Marek Para pred súdom oznámil, že na Generálnu prokuratúru SR podal trestné oznámenie pre tzv. "piatu zmenku". Ide o kópiu zmenky, na ktorú sa ešte minulý týždeň prokurátor pýtal v rámci Ruskovho výsluchu. Uviedol pritom, že dokument bol získaný organmi činnými v trestnom konaní. Ako oficiálny dôkaz pred súdom však piata zmenka nebol použitá a Rusko uviedol, že o nej nič nevie.

Marian Kočner a Pavol Rusko v tomto prípade čelia obžalobe z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a zo zločinu marenia spravodlivosti. Podľa obžaloby Kočner spolu s Ruskom ako aj Aghom, ktorý je vyčlenený na samostatné konanie, po vzájomnej dohode s účelom zadovážiť sebe prospech vytvorili v roku 2016 štyri zmenky datované do roku 2000 a údajne splatné po 15 rokoch. Dve z nich boli v hodnote po osem miliónov eur a ďalšie dve po 26 miliónov eur.

Ich vyplatenie žiadal Kočner prostredníctvom občianskoprávnych žalôb na Okresnom súde Bratislava V. Vyplatiť ich mal práve Rusko ako žalovaný v prvom rade. Žalovaným v druhom rade bola spoločnosť Markíza Slovakia. V prípade jednej zmenky za osem miliónov eur rozhodol súd v jeho prospech, pričom odvolací súd následne konanie zastavil. V ďalších prípadoch súd ešte nerozhodol, prípadne bolo konanie pre nezaplatenie súdnych poplatkov zastavené. Rusko trvá na tom, že zmenky podpísal v roku 2000 na záchranu TV Markíza. Tá však dlhodobo spochybňovala autenticitu zmeniek, obzvlášť fakt, že boli podpísané v roku 2000. Kočner požiadal ešte pred začiatkom procesu o pojednávanie v jeho neprítomnosti a zatiaľ sa na pojednávaniach v tejto kauze nezúčastňuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok