Nový dôkaz v procese. Predložili komunikáciu Kočnera a Agha

TA3 SITA TASR
24.7.2019 10:54

V ostro sledovanom procese s Pavlom Ruskom a Marianom Kočnerom v kauze miliónových zmeniek sa objavil nový dôkaz - údajná komunikácia Kočnera a jeho spoločníka vo firme. Predložil ju prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta. V prípade vypovedala niekdajšia účtovníčka Markízy, ktorá rovnako ako bývalý šéf televízie o žiadnych miliónových zmenkách nevedela.

Šanta predložil komunikáciu s Aghom

Prokurátor v kauze miliónových zmeniek TV Markíza predložil nový dôkaz, ide o komunikáciu medzi Marianom Kočnerom a Štefanom Aghom. Prokurátor odmietol po otázkach novinárov na obsah komunikácie reagovať, vzhľadom na to, že dôkaz ešte nebol vykonaný. Takisto nekomentoval, či bola otázka z pondelkového pojednávania v súvislosti  s výrazmi „slina“ a „slintoš“ smerovaná práve na túto komunikáciu. Rusko vtedy reagoval podráždene a uviedol, že išlo o prezývky, ktorými ho častovali jeho neprajníci.

Marian Kočner a Pavol Rusko v tomto prípade čelia obžalobe z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a zo zločinu marenia spravodlivosti. Rusko však trvá na tom, že zmenky podpísal v roku 2000 na záchranu televízie.

Kedy boli zmenky podpísané?

Dve zmenky boli v prípade v hodnote po osem miliónov eur a ďalšie dve po 26 miliónov eur. Ich vyplatenie žiadal Kočner prostredníctvom občianskoprávnych žalôb na okresnom súde. Vyplatiť ich mal práve Rusko ako žalovaný v prvom rade. Žalovaným v druhom rade bola spoločnosť Markíza Slovakia.

V prípade jednej zmenky za osem miliónov eur rozhodol súd v jeho prospech, pričom odvolací súd následne konanie zastavil. V ďalších prípadoch súd ešte nerozhodol, prípadne bolo konanie pre nezaplatenie súdnych poplatkov zastavené. Markíza dlhodobo spochybňovala autenticitu zmeniek, obzvlášť fakt, že boli podpísané v roku 2000.

Nevedela o nich účtovníčka ani riaditeľ

O zmenkách nič nevedel niekdajší šéf televízie Václav Mika ani niekdajšia účtovníčka Markízy Anna Miklošovičová. Dozvedela sa o nich až z neskoršieho vyšetrovania. Uviedla to súde. "O zmenkách som nepočula, ani mi ich nikto nepredložil. Dozvedela som sa o nich až z neskoršieho vyšetrovania. Mne predkladala doklady Silvia Volzová (bývalá spoločníčka v televízii) a tie som následne zaúčtovala," povedala niekoľkokrát Miklošovičová. Na otázky, či pozná obvinených, odpovedala, že iba pracovne. "S pánom Pavlom R. sme sa videli niekoľkokrát pri príležitosti pracovných povinností. Osobné vzťahy tam neboli vôbec žiadne a pri tých pracovných sa nemám dôvod sťažovať. S Marianom K. a Štefanom A. som sa stretla jediný raz, keď prišli do mojej kancelárie. Prišli vtedy s pani Volzovou aj preto, aby som pripravila účtovníctvo na odovzdanie," doplnila účtovníčka.

Právni zástupcovia obvinených sa snažili preukázať, že v účtovníctve televízie chýbali aj iné záležitosti. Rusko zopakoval, že to, že niečo chýba v účtovníctve, neznamená, že to neexistuje. "Účtovníctvo bolo aj vďaka pani Volzovej v katastrofálnom stave a reálne bolo v poriadku až po roku 2001. Nemal som žiadnu vedomosť o tom, že zmenky majú byť súčasťou vedených dokumentov," zopakoval Rusko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok