Johnson sa pustil hneď do práce, vymenoval prvých ministrov

TA3 SITA
24.7.2019 22:21

Veľká Británia má nového premiéra. Funkciu prevzal bývalý minister zahraničných vecí a niekdajší starosta Londýna Boris Johnson. Vo svojom prvom prejave vo funkcii prisľúbil, že krajina opustí Európsku úniu do konca októbra. To, čo sa nepodarilo jeho predchodkyni Therese Mayovej, chce dosiahnuť za každú cenu. Do práce sa pustil veľmi rýchlo. Vymenoval už prvých ministrov.

Ujal sa funkcie premiéra

Boris Johnson, ktorý sa ujal funkcie britského premiéra, sa hneď pustil do rozsiahlych zmien vo vláde. Ako informujú britské médiá, z ministrov, ktorí pôsobili vo vláde jeho predchodkyne Theresy Mayovej, si nenechá ani len polovicu.

Zatiaľ najvýznamnejšou ohlásenou zmenou je to, že doterajší britský minister vnútra Sajid David, ktorý bol inak aj Johnsonovým súperom v boji o posty predsedu Konzervatívnej strany a britského premiéra, sa presunie na čelo ministerstva financií. Na ministerstve vnútra ho nahradí Priti Patel, ktorá bola v posledných rokoch len poslankyňou, no v rokoch 2016 až 2017 už pôsobila aj ako ministerka pre medzinárodný rozvoj.

Odchádza viac ako polovica ministrov

Naopak, z vlády naspäť do parlamentu mieri doterajší britský minister zahraničných vecí Jeremy Hunt. Na Twitteri oznámil, že po deviatich rokoch pôsobenia vo vláde sa vracia do poslaneckých lavíc v Dolnej komore britského parlamentu. Hunt bol tiež Johnsonovým súperom v boji o post šéfa konzervatívcov a britskej vlády. Nevie sa zatiaľ, čo sa presne v jeho prípade stalo, pretože doteraz deklaroval, že by na poste šéfa britskej diplomacie rád zostal aj v Johnsonovej vláde.

Celkovo z vlády odchádza viac ako polovica Mayovej ministrov, pričom niektorí rezignovali sami od seba, zatiaľ čo iných sa rozhodol zbaviť nový premiér. Sú medzi nimi okrem iných minister financií Philip Hammond, spravodlivosti David Gauke či medzinárodného rozvoja Rory Stewart, a tiež ministri obrany, školstva, priemyslu, dopravy či medzinárodného obchodu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok