Mayová sa lúčila s funkciou, pre hlavného soka má odporúčanie

TA3 TASR
24.7.2019 14:51

Odchádzajúca britská premiérka Theresa Mayová absolvovala v Dolnej snemovni britského parlamentu svoje posledné interpelácie vo funkcii šéfky vládneho kabinetu. V snemovni zostane ako poslankyňa za mesto Maidenhead. Mayová sa z parlamentu vydala za kráľovnou Alžbetou II. a odovzdala jej svoju demisiu.

Vodcovi opozičnej Labouristickej strany Jeremymu Corbynovi, ktorý ju v snemovni kritizoval za nesplnenie viacerých bodov volebného programu Konzervatívnej strany najmä v sociálnej oblasti, odchádzajúca britská premiérka povedala, že by ju možno v jej rozhodnutí odísť z čela strany mal nasledovať. "Ako líderka strany, ktorá akceptovala, že nadišiel jej čas, možno nadišiel čas, aby aj on urobil to isté," odkázala Mayová v parlamente Corbynovi, ktorý spochybnil aj mandát nového lídra Konzervatívnej strany a budúceho premiéra Borisa Johnsona. Johnsonov mandát je podľa Corbyna slabý preto, že ho nezískal v parlamentných voľbách, ale vo vnútrostraníckom hlasovaní konzervatívcov, v ktorom ho podporilo necelých 100.000 členov strany.

Poslanci Demokratickej unionistickej strany, liberálnych demokratov a Konzervatívnej strany Mayovej pri odchode zo snemovne tlieskali v stoji. Labouristi a poslanci Škótskej národnej strany síce zostali sedieť, ale niekoľko ich premiérke tiež zatlieskalo. Členovia Konzervatívnej strany sa v hlasovaní poštou rozhodovali medzi dvoma kandidátmi na svojho lídra, ktorými boli bývalý šéf britskej diplomacie a niekdajší starosta Londýna Boris Johnson a minister zahraničných vecí Jeremy Hunt.

Na vnútrostraníckom korešpondenčnom hlasovaní, ktoré sa konalo od 6. do 22. júla, sa zúčastnilo 87,4 percenta zo 160.000 členov Konzervatívnej strany. Za Johnsonovho protikandidáta Jeremyho Hunta hlasovalo 46.656 konzervatívcov, Johnsonovi dalo svoj hlas 92.153 členov strany.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok