Na ruskom cvičení sa predviedla najväčšia atómová ponorka sveta

TA3 TASR
19.7.2019 10:29

Najväčšia ponorka na svete s jadrovým pohonom, Dmitrij Donský ruských námorných síl, sa zúčastnila na cvičeniach Severnej flotily, ktoré boli zamerané na protiponorkový boj.

Na ruskom cvičení sa predviedla najväčšia atómová ponorka sveta
SITA/AP

Námorná protiponorková útočná skupina vojnových lodí z námornej základne Belomorsk uskutočnila plánované taktické manévre v Bielom mori so simulovaným pátraním po ponorke. Posádka ťažkej ponorky Dmitrij Donský vystupovala ako nepriateľská sila. Podľa scenára nacvičovali malé raketové lode Onega a Narjan-Mar pátranie, detegovanie a sledovanie fiktívnej nepriateľskej ponorky za použitia všetkých dostupných sonarových systémov.

Precvičovalo sa aj protiponorkové manévrovanie rozličnými kurzami a na rôznych rýchlostiach, ako aj manévre zamerané na vyhnutiu sa torpédam. Cvičenia vyvrcholili bojovou úlohou zaútočiť na simulovaný podmorský cieľ. Posádka každého z protiponorkových plavidiel vykonala hĺbkové bombardovanie z vrhačov raketových hlbinných mín RBU-6000.

Posádky malých lodí predtým dokončili predpísané misie zamerané na ochranu a obranu karavány lodí. Zároveň úspešne precvičili nasadenie zbraní a elektronických protiopatrení voči simultánnemu útoku zo vzduchu i z mora. Dmitrij Donský je prvou ponorkou triedy Akula. V službe Severnej flotily je od roku 1981. Ponorka je vyzbrojená interkontinentálnymi balistickými strelami typu RSM-56 Bulava.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok