Ruská loď vyvolala poplach, narušila veľké vojenské cvičenie

TA3 TASR
10.7.2019 19:08

Rusko vyvolalo poplach v Čiernom mori tým, že jeho loď rozpore s medzinárodným námorným právom vplávala do oblasti, kde sa koná medzinárodné vojenské cvičenie Sea Breeze 2019. Podľa agentúry Interfax-Ukrajina o tom informovalo velenie ukrajinského vojenského námorníctva.

Ruská loď vyvolala poplach, narušila veľké vojenské cvičenie
SITA/AP (ilu)

"Napriek upozorneniu o uzatvorení tejto oblasti pre plavbu počas medzinárodného cvičenia Sea Breeze 2019 loď ruskej Čiernomorskej flotily Smetlivyj vplávala do oblasti, ktorá bola uzavretá pre plavbu, v čase okolo 8.00 h 10. júla 2019, čo vyvolalo nebezpečnú situáciu v oblasti, v ktorej prebiehali cvičné streľby za účasti námorného delostrelectva pracovnej skupiny medzinárodnej koalície," opísalo situáciu velenie ukrajinského námorníctva.

Podľa neho plavidlo Čiernomorskej flotily v súlade s medzinárodným protokolom kontaktovala ukrajinská fregata Hetman Sahajdačnyj, ale loď Smetlivyj "predstierala, že má problémy s komunikáciou". Toto je podľa ukrajinského námorníctva "ďalší dôvod pre medzinárodné spoločenstvo, aby prestalo považovať Rusko za predvídateľný subjekt medzinárodného námorného práva, ktorého systémové porušovanie sa stalo normou z hľadiska správania Ruska v čiernomorskom regióne".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok