Paríž na prehliadke s úžasom sledoval lietajúceho muža s puškou

TA3 TASR SITA ČTK
14.7.2019 12:28

Tradičnú vojenskú prehliadku v Paríži pri príležitosti osláv pádu Bastily na prekvapenie návštevníkov, medzi ktorými po boku prezidenta Emmanuela Macrona nechýbala nemecká kancelárka Angela Merkelová, doplnil "lietajúci muž" na futuristickom zariadení zvanom Flyboard Air. Je to zvláštne vznášadlo podobné Dronu a vybavené niekoľkými motormi.

Paríž na prehliadke s úžasom sledoval lietajúceho muža s puškou
SITA/AP

Hoci Flyboard Air nie je čerstvou novinkou, novinári a užívatelia na twitteri demonštráciu letových možností stroja označili za ohromujúcu. Zariadenie pilotoval jeho tvorca Francúz Frank Zapata, ktorý počas letu držal v ruke pušku. Zapata na svojom webe o zariadení tvrdí, že vyniká rýchlosťou a obratnosťou a že v prípade straty jedného motora ostatné pohonné jednotky výpadok ľahko vyrovnajú. Súčasná verzia flyboardu umožňuje vyniesť až stokilogramového pilota do výšky 150 metrov, rýchlosť letu potom dosahuje 140 kilometrov za hodinu. Dĺžka letu, než sa spotrebuje palivo v podobe kerozínu, momentálne dosahuje desať minút, čo podľa portálu Epoch Times znamená štvorkilometrový dolet.

Zapatova spoločnosť zároveň pracuje na novej generácii flyboardu, ktorý umožní rýchlosť až 200 kilometrov za hodinu, 30-minútovú letovú dobu a výstup až do výšky troch kilometrov. Na svojom webe Zapatova firma navrhuje rad prístrojov pre vojenské využitie vrátane Dronu na prepravu veľkého nákladu, bezpilotných prostriedkov na evakuáciu zranených vojakov či vzdušnú obdobu motorky.

Zapata v minulosti vyvinul podobný letecký prostriedok, ktorý na pohon využíval prúd vody. V tomto prípade ale zostával pilot v spojení so zdrojom vody dlhou hadicou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok