Taliban si za cieľ vybral sídlo tajných, útok zasiahol aj školu

TA3 TASR
7.7.2019 14:49

Pri útoku na východe Afganistanu zomrelo najmenej 14 ľudí vrátane civilistov a príslušníkov bezpečnostných zložiek. Ďalších viac ako 140 ľudí utrpelo zranenia. Medzi nimi sú tri desiatky detí.

Počas rokovaní o mieri

Afganské fundamentalistické hnutie Taliban podniklo útok na areál vládnych tajných bezpečnostných zložiek, pri ktorom prišlo o život minimálne 14 ľudí a viac než 180 ďalších sa zranilo. Útok sa stal v čase rokovania znepriatelených afganských skupín v Katare, ktorých cieľom je dosiahnutie mieru v Afganistane.

Islamisti z Talibanu odpálili auto naložené výbušninami v meste Ghazní, ktoré je hlavným mestom rovnomennej provincie vo východnej časti krajiny. Auto explodovalo počas rannej špičky neďaleko kancelárií afganskej hlavnej tajnej služby - Národného riaditeľstva pre bezpečnosť (NDS). Medzi obeťami je podľa prvých správ najmenej šesť vojakov a šesť civilistov. K zodpovednosti za tento čin sa následne prihlásilo hnutie Taliban. "Desiatky príslušníkov NDS prišli o život alebo utrpeli zranenia," uviedol vo svojom vyhlásení hovorca Talibanu Zabíhulláh Mudžáhid.

Poranenia z letiacich črepín

Podľa miestnych úradov je medzi zranenými aj najmenej 60 študentov zo súkromnej strednej školy, ktorá sa nachádza neďaleko miesta výbuchu. Mohutná explózia povyrážala okná na škole. Žiaci utrpeli mnohonásobné poranenia z letiacich črepín a iných úlomkov. Šéf zdravotníkov v provincii Ghazní upozornil, že počet obetí sa môže zvýšiť.

Agentúra Reuters pripomenula, že výbuch sa stal iba niekoľko hodín pred summitom súperiacich afganských strán, ktorý sa koná v nedeľu a v pondelok v Katare. Cieľom je obnoviť vnútroafganský dialóg a nastoliť poriadok v krajine. Summit sa uskutoční za podmienok hnutia Taliban, keďže tam nebude oficiálna vládna delegácia. V sobotu sa navyše v Katare uskutočnilo aj siedme kolo mierových rozhovorov medzi Spojenými štátmi a afganským militantným hnutím Taliban.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok