Krvavý útok v Kandaháre. Taliban útočil počas mierových rokovaní

TA3 TASR
30.6.2019 20:42

Povstalci z fundamentalistického hnutia Taliban zabili v juhoafganskej provincii Kandahár najmenej 19 ľudí vrátane ôsmich členov volebnej komisie.

Krvavý útok v Kandaháre. Taliban útočil počas mierových rokovaní
SITA/AP (ilustračné foto)

K útoku došlo v čase obnovených rokovaní medzi Spojenými štátmi a Talibanom, ktorých cieľom je ukončiť 18 rokov trvajúcu vojnu v Afganistane. Rokovania sa začali v katarskej metropole Dauhá. Bojovníci Talibanu vyhodili do vzduchu štyri ukradnuté vojenské vozidlá v blízkosti sídla polície v okrese Marúf, kde sa v tom čase nachádzali zamestnanci nezávislej volebnej komisie, ktorí tam registrovali voličov do septembrových prezidentských volieb. Po výbuchu prišlo o život osem členov volebnej komisie a 11 policajtov. Zranených bolo ďalších 27 ľudí.

K zodpovednosti za útok sa prihlásil Taliban, ktorý spresnil, že  jeho militanti okrem ôsmich zamestnancov volebnej komisie zabili aj 57 príslušníkov afganských národných bezpečnostných síl a zajali 11 ďalších ľudí. Afganské ministerstvo vnútra toto tvrdenie poprelo. Uviedlo, že vládne sily útok opätovali, pričom zabili 25 ozbrojencov Talibanu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok