Za útok na centrum migrantov nemôžeme, tvrdia Haftarove sily

TA3 TASR
4.7.2019 00:17

Líbyjská národná armáda vedená poľným maršalom Chalífom Haftarom poprela zodpovednosť za nálet na zadržiavacie centrum pre migrantov na predmestí metropoly Tripolis, pri ktorom prišlo o život vyše 40 migrantov.

Za útok na centrum migrantov nemôžeme, tvrdia Haftarove sily
SITA/AP

Môže za to vláda?

"Sily popierajú zodpovednosť za útok na centrum pre migrantov v Tádžúrá," uviedol hovorca LNA Ahmad Musmárí. Z náletu obvinil medzinárodne uznanú vládu líbyjskej národnej jednoty so sídlom v Tripolise, ktorú vedie Fájiz Sarrádž. Musmárí zároveň vyzval Organizáciu Spojených národov, aby nálet i ďalšie stredajšie útoky, ku ktorým došlo v Líbyi, v spolupráci s LNA vyšetrila.

Menoval pritom nálety pripisované milíciám z Misuráty, pri ktorých zahynuli južne od Tripolisu aj deti. "Toto je teroristická operácia, ktorú vykonávajú tieto milície. My sa zameriavame na legitímne ciele v Tripolise," dodal. Stredajší nálet na zadržiavacie centrum pre migrantov na predmestí líbyjského hlavného mesta Tripolis si podľa misie OSN v Líbyi vyžiadal najmenej 44 obetí a ďalších viac ako 130 zranených. Okrem OSN ho odsúdila EÚ, Africká únia a medzičasom i USA.

USA vyzýva strany na rokovania

USA označili tento útok za "ohavný" a vyzvali znepriatelené líbyjské strany, aby obnovili rokovania s cieľom ukončiť konflikt. "Táto tragická a zbytočná strata životov, ktorá zasiahla jednu z najzraniteľnejších skupín obyvateľstva, podčiarkuje naliehavú potrebu, aby všetky líbyjské strany pristúpili na deeskaláciu bojov a vrátili sa k politickému procesu," uviedla hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Morgan Ortagusová.

Líbyjská vláda z náletu na zadržiavacie centrum, v ktorom žilo 120 migrantov, obvinila práve LNA vedenú Haftarom. Ten má pod kontrolou rozsiahle časti východu a juhu krajiny a začiatkom apríla nariadil ofenzívu na hlavné mesto Tripolis.

Líbya sa zmieta v chaose od pádu dlhoročného vodcu Muammara Kaddáfího v roku 2011. Chalífa Haftar bojuje proti medzinárodne uznanej líbyjskej vláde národnej jednoty, ktorú vedie Fájiz Sarrádž. Nová eskalácia konfliktu vyvolala obavy, že mierový proces v Líbyi, podporovaný OSN, by mohol úplne zlyhať. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie od vypuknutia bojov o Tripolis - od 4. apríla - prišlo o život viac ako 750 ľudí a ďalších asi 4400 ich bolo zranených.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok