Centrum migrantov v troskách. Útok si vyžiadal desiatky mŕtvych

TA3 TASR
3.7.2019 07:18

Najmenej 40 ľudí prišlo o život, keď bolo pri nálete zasiahnuté zadržiavacie centrum pre migrantov na predmestí líbyjského hlavného mesta Tripolis. Hovorca ministerstva zdravotníctva vo vláde podporovanej Organizáciou Spojených národov dodal, že zranených bolo ďalších 70-80 migrantov. Vláda za nálet obvinila armádu vedenú Chalífom Haftarom.

Zdroje agentúry AFP uviedli, že počet obetí a zranených je len predbežný a môže stúpnuť, pretože v zasiahnutom hangári sa nachádzalo asi 120 migrantov. Líbya sa zmieta v chaose od pádu dlhoročného vodcu Muammara Kaddáfího v roku 2011. Proti medzinárodne uznanej líbyjskej vláde národnej jednoty, ktorú vedie Fájiz Sarrádž, bojuje veliteľ Líbyjskej národnej armády Chalífa Haftar.

Ten má pod kontrolou rozsiahle časti na východe a juhu krajiny a začiatkom apríla nariadil ofenzívu na hlavné mesto Tripolis. Nová eskalácia konfliktu vyvolala obavy, že mierový proces v Líbyi, podporovaný Organizáciou Spojených národov, by mohol úplne zlyhať. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie od vypuknutia bojov o Tripolis - od 4. apríla - prišlo o život viac ako 750 ľudí a ďalších asi 4400 ich bolo zranených.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok