Opravia hrad aj dôležitú nemocnicu. Vláda schválila financie

TA3 TASR
3.7.2019 12:50

Veľká rekonštrukcia a modernizácia Univerzitnej nemocnice Bratislava v Ružinove dostala zelenú. Vláda na poslednom stretnutí pred letom schválila financie aj na komplexnú revitalizáciu požiarom poškodeného hradu Krásna Hôrka. Opatrenia si vyžiadajú desiatky miliónov eur.

Opravia hrad aj dôležitú nemocnicu. Vláda schválila financie
TASR/František Iván

Milióny do nemocnice

Celkové predpokladané investičné náklady spojené s rekonštrukciou sú vo výške približne 86 miliónov eur s DPH. "Hlavným cieľom rekonštrukcie a modernizácie UNB Ružinov je zabezpečenie riadených tokov všetkých zložiek tvoriacich komplex nemocnice tak, aby bola dosiahnutá čo najefektívnejšia prevádzka. Modernizácia nemocnice je zameraná aj na zvýšenie komfortu pacienta a zlepšenie pracovného prostredia pre personál nemocnice," informuje schválený materiál.

Ministerstvo zdravotníctva v materiáli pripomína, že vek jednotlivých budov UNB je viac ako 40 rokov, čo sa výrazne odráža v ich technickom stave a dispozičnom usporiadaní. Stavby počas svojej životnosti neprešli rozsiahlejšími rekonštrukciami a modernizáciou, čo spôsobuje vysoké prevádzkové náklady, časté havárie a opravy. Rekonštrukcia sa má realizovať za plnej prevádzky nemocnice. Projekt by mal byť dokončený približne v roku 2024.

Obnovia kultúrnu pamiatku

Komplexná revitalizácia hradu Krásna Hôrka si zo štátneho rozpočtu vyžiada takmer 35 miliónov eur. Hrad i jeho areál má byť plne sprístupnený v roku 2023. Predpokladá to návrh na finančné zabezpečenie komplexnej revitalizácie národnej kultúrnej pamiatky, ktorý schválila vláda. "Príprava rozpočtu vychádzala z dostupných informácií, aktuálneho stavu výskumu hradu Krásna Hôrka a pripravenej projektovej dokumentácie,“ uviedla ministerka kultúry Ľubica Laššáková, predkladateľka návrhu.

Ozrejmila, že náklady vo výške 34.942.259,02 eura sú rozdelené na nasledujúce roky podľa etapizácie rekonštrukcie. Do konca roka 2021 majú byť zhotovené infraštruktúra areálu hradu i jeho okolia, infocentrum a občianska vybavenosť podhradia. "Ráta sa aj s obnovou zaniknutej severnej historickej prístupovej trasy (využívanej od vzniku hradu po polovicu 20. storočia), ktorá bude slúžiť ako druhá požiarna komunikácia a zároveň ako prístup na hrad od najbližšej zastávky verejnej autobusovej dopravy," informovala ministerka.

Na hrade reštaurujú

Ku koncu roka 2022 je naplánovaná rekonštrukcia dolného a stredného hradu, do roku 2023 má byť hotový aj horný hrad. „Korešpondujúc s dokončenými etapami rekonštrukcie bude hrad sprístupňovaný verejnosti,“ dodala Laššáková. Rezort v predloženom materiáli deklaruje, že cieľom obnovy nie je iba dosiahnutie stavu pred devastujúcim požiarom v roku 2012, ale aj odstránenie nevhodných úprav z posledných desaťročí, po obnove by mal mať hrad vyzerať tak ako na začiatku 20. storočia.

Pripomína tiež, že hrad má v súčasnosti realizované trvalé strechy, navrhnuté na základe poznatkov z doby projekčných prác na krovoch a trvalých strechách a s ohľadom na vtedajšiu koncepciu budúcej prevádzky múzea. Na hrade sa realizujú reštaurátorské práce a tiež sa reštaurujú zbierkové predmety, ktoré sa momentálne nenachádzajú na hrade. Okrem niektorých stabilizačných prác a spomínaného zastrešenia boli na hrade realizované aj predprojektové práce, reštaurátorské práce a podobne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok