Fontáne v Bratislave starej skoro 450 rokov vrátili pôvodný vzhľad

TA3 TASR
2.7.2019 12:07

Na bratislavskom Hlavnom námestí ukončili rekonštrukciu i reštaurovanie Maximiliánovej fontány, známej tiež ako Rolandova, a vrátili jej pôvodný renesančný vzhľad.

Fontáne v Bratislave starej skoro 450 rokov vrátili pôvodný vzhľad
Facebook.com/Matúš Vallo má rád Bratislavu

Fontána z roku 1572

"Odstránili sa moderné prstence, ktoré boli proti vôli odborníkov pridané v roku 2005, pribudli pôvodné schodíky a soche sa vrátili cikajúci chlapci," priblížil na sociálnej sieti primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Maximiliánovu fontánu začalo hlavné mesto rekonštruovať a reštaurovať na jeseň minulého roka prostredníctvom svojej organizácie Generálny investor Bratislavy. Samospráva tak konala na základe podnetu Mestského ústavu ochrany pamiatok v Bratislave. Cieľom obnovy jednej z najzaujímavejších fontán v Bratislave bolo prinavrátenie jej pôvodného vzhľadu z roku 1572. Cena za práce sa mala pohybovať vo výške približne 180.000 eur. Všetky práce boli pod dozorom Krajského pamiatkového úradu Bratislava.

Rôzne zásahy

Maximiliánova fontána na Hlavnom námestí bola postavená v roku 1572 ako pripomienka korunovácie Maximiliána II. za uhorského kráľa v bývalom Prešporku. Počas korunovačných osláv došlo k požiaru, ktorý poškodil veľa mestských budov, a fontána mala byť formou cisárovho odškodnenia za túto nepríjemnú udalosť. Fontána stála na svojom mieste od roku 1572 bez väčších zmien až do roku 1794, keď došlo k zásahu do stvárnenia fontány výmenou hornej nádrže. Namiesto prvku cikajúcich chlapcov, ktorí vďaka renesančnému motívu robili fontánu jedinečnou a unikátnou, bol osadený prvok s delfínmi.

Ďalší zásah bol realizovaný v roku 2005, keď v rámci celkovej rekonštrukcie Hlavného námestia došlo k dotvoreniu fontány o nový prvok po obvode dolnej nádrže, a tým bol prstenec s vodným prvkom. Tento zásah, ktorý bol odôvodnený zvýšením turistickej atraktivity fontány, si podľa mesta vyslúžil negatívny postoj pamiatkarov aj odbornej verejnosti a dielo stratilo svoju historickú vertikálnu výstavbu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok