Centrá pre migrantov nechcú, severoafrické štáty idú proti EÚ

TA3 TASR
20.10.2018 13:43

Líbya odmieta plán Európskej únie na zriadenie regionálnych vyloďovacích platforiem pre migrantov. Pre rakúsky denník Die Presse to uviedol líbyjský minister zahraničných vecí Muhammad Táhá Sijála.

Centrá pre migrantov nechcú, severoafrické štáty idú proti EÚ
SITA/AP ilustračná foto

Plán z júnového samitu EÚ, podľa ktorého by sa nelegálni migranti zachytení na mori ocitli v záchytných centrách mimo hraníc Únie, odmietajú všetky severoafrické krajiny, konštatoval Sijála s tým, že Líbya namiesto toho spolupracuje so svojimi južnými susedmi na posilnení bezpečnosti spoločných hraníc.

Odhadol, že v líbyjských centrách sa v súčasnosti nachádza približne 30.000 nelegálnych migrantov. Líbyjská vláda spolupracuje s EÚ na návrate migrantov do ich domovských krajín, ale mnohé západoafrické štáty ich odmietajú prijať naspäť, uviedol. Líbya sa snaží zlepšiť bezpečnosť pozdĺž svojej južnej hranice príslušnými dohodami s Čadom, Nigerom a Sudánom. Podľa ministra by EÚ mohla pomôcť chrániť túto hranicu technickou podporou, ako sú hliadkové vozidlá, drony, helikoptéry či ľahké zbrane.

Koncom júna sa predstavitelia členských štátov EÚ v Bruseli dohodli na potrebe zriaďovania vyloďovacích platforiem pre migrantov zachránených v Stredozemnom mori, ktoré by sa mali nachádzať v tretích krajinách. Európska komisia dostala za úlohu preskúmať tento koncept a nájsť spôsoby ako zosúladiť podobné prijímacie centrá s medzinárodným právom.

Lídri EÚ a Ligy arabských štátov medzitým oznámili, že vo februári budú rokovať v Egypte a očakáva sa, že ilegálna migrácia bude jednou z hlavných tém. Podľa spravodajského serveru BBC je súčasťou stratégie EÚ aj podpora rozvoja subsaharskej Afriky, aby sa odstraňovali dôvody, ktoré často vedú k migrácii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok