Môj hlas dostane. Hrnčiar súhlasí s kandidátom na podpredsedu NR SR

TA3 SITA TASR
12.6.2019 09:51

Rešpektujme voľbu opozície. Môj hlas pán Galko dostane. Podpredseda NR SR Andrej Hrnčiar na Facebooku reagoval na to, že SaS navrhla za europoslankyňu Luciu Ďuriš Nicholsonovú na post podpredsedu parlamentu Ľubomíra Galka.

Môj hlas dostane. Hrnčiar súhlasí s kandidátom na podpredsedu NR SR
SITA/Jana Birošová

Vraj už zmiernil slovník

„Takmer obratom sa vynorili výhrady, že za odpočúvanie novinárov mu tento post nepatrí. Nesúhlasím s týmto prístupom. Pán Galko dostal mandát ako poslanec od ľudí, ktorí si jeho kauzu mohli sami vyhodnotiť. SaS ako najsilnejšia opozičná strana má právo nominovať na jeden post podpredsedu parlamentu toho, koho uzná za vhodné. Myslím si, že tieto princípy by sme mali rešpektovať, hoci môže mať niekto voči navrhovanej osobe oprávnené výhrady," píše Hrnčiar na sociálnej sieti.

Podľa Hrnčiara si zvládnutie funkcie podpredsedu NR SR vyžaduje odstup, nadhľad a dodržiavanie harmonogramu parlamentných schôdzí. „Pán Galko je opozičný politik, s ktorým mám na mnohé veci rozdielne názory, no oceňujem, že zmiernil svoj kedysi radikálny slovník, čo som mu nedávno aj priamo do očí povedal. Preto môj hlas dostane," vysvetlil.

Fico: SaS sa musela zblázniť

Úplne opačný názor má predseda Smeru-SD Robert Fico. „SaS sa musela zblázniť, keď navrhla pána Galka za kandidáta na podpredsedu národnej rady, pretože to je človek, ktorý porušil všetky demokratické princípy pri odpočúvaní novinárov," povedal s tým, že rešpektuje právo opozície na post podpredsedu parlamentu, ale nemal by ho zastávať Galko. „Tento človek v živote hlas odo mňa nedostane a budem viesť poslanecký klub k tomu, aby opozícia predložila iný návrh," povedal šéf najsilnejšej parlamentnej strany s tým, že ide o jeho súkromný názor, vedenie Smeru ešte o tom nerokovalo.

Hnutia Sme rodina a OĽaNO by mali Ľubomíra Galka podporiť. Výhrady nemá ani koaličný Most-Híd. SNS sa ešte nerozhodla v poslaneckom klube. „Sme spoľahlivý partner," povedal predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár na margo ich hlasovania za Galka. OĽaNO rešpektuje rozhodnutie SaS nominovať Galka za podpredsedu NR SR. „Ide o interné rozhodnutie strany SaS, preto nevidíme problém v podpore Galka pri hlasovaní," uviedol hovorca hnutia Matúš Bystriansky.

Kandidátom SaS na post podpredsedu Národnej rady SR je Ľubomír Galko. Túto nomináciu schválila republiková rada strany. Jeden post podpredsedu parlamentu na základe výsledkov z parlamentných volieb patrí SaS. Doteraz bola podpredsedníčkou Lucia Ďuriš Nicholsonová, tá však odchádza do Európskeho parlamentu. Podpredsedov národnej rady volí a odvoláva národná rada v tajnom hlasovaní nadpolovičnou väčšinou všetkých poslancov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok