Školou sú po masakre morbídne fascinovaní. Úrady chcú konať

TA3 TASR
7.6.2019 14:25

Miestne úrady v americkom meste Columbine navrhli zbúrať budovu strednej školy Columbine High School, kde sa v apríli 1999 odohrala masakra, ktorá si vyžiadala 13 mŕtvych a vyše 20 zranených. Streľbu spustili dvaja tínedžeri, ktorí neskôr obrátili zbraň i proti sebe.

Školou sú po masakre morbídne fascinovaní. Úrady chcú konať
TASR/AP

Do budovy sa ročne pokúšajú dostať stovky ľudí

Dôvodom odstránenia budovy je "morbídna fascinácia" touto tragickou udalosťou, uviedli úrady v tomto coloradskom meste, ktoré citovala stanica BBC. Do školskej budovy sa ročne pokúšajú dostať stovky ľudí, pričom toto číslo za uplynulých 11 mesiacov dosiahlo "rekordný výšku".

"V roku 1999 neexistovali odporúčania, čo robiť s budovou, akou je Columbine High School. Dnes experti na školskú bezpečnosť odporúčajú objekty, kde dôjde k streľbe, strhnúť. Domnievame sa, že nastal čas, aby naša komunita zvážila túto možnosť aj pre Columbine High School," vyhlásil školský inšpektorát v okrese Jefferson County. Niektoré časti školského komplexu boli následkom masakry prebudované.

Likvidácia a opätovné vystavanie

Úrady navrhujú likvidáciu súčasnej budovy a opätovné vystavanie novej školy západne od pôvodnej lokality, pričom názov školy, jej insígnie i maskot by sa zachovali. Knižnica s názvom Hope Columbine Memorial Library, postavená po masakre, by sa tiež zachovala ako "základný kameň" novej školy.

Streľba na Columbine High School, ktorú spáchali študenti vo veku 17 a 18 rokov, bola v tom čase najtragickejšou masakrou svojho druhu v dejinách USA. Smutnú bilanciu prekonala v decembri 2012 streľba na základnej škole Sandy Hook Elementary School v štáte Connecticut; osamotený útočník tu zabil 26 ľudí, väčšinou detí vo veku šesť a sedem rokov. Budovu neskôr zbúrali a postavili nanovo s posilnenými bezpečnostnými opatreniami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok