Masaker v mešitách. Muž pálil do ľudí a vysielal to na Facebooku

TA3 TASR
15.3.2019 06:02

Najmenej 49 mŕtvych a väčší počet zranených si vyžiadali koordinované útoky na dve mešity v novozélandskom meste Christchurch. Ide o jeden z najkrvavejších podobných útokov za posledné roky. Jeden z útočníkov dokonca vraždenie v mešite streamoval naživo na sociálnych sieťach. Polícia zadržala štyroch ľudí.

Vošiel do mešity a spustil streľbu

Prvý útok sa odohral v mešite Al Noor na ulici Deans Avenue neďaleko Hagley Parku v centre mesta, ďalší ľudia zomierali v mešite na predmestí Linwood. Predsedníčka novozélandskej vlády potvrdila, že na vozidlách atentátnikov boli pripevnené dve improvizované výbušné zariadenia.

Páchatelia, ktorí útočili v oboch mešitách počas modlitieb, sa vraj nenachádzali na žiadnom zozname osôb sledovaných v súvislosti s terorizmom. Mali však veľmi jasne vyhranené extrémistické postoje. Štvoricu - troch mužov a jednu ženu - zadržali a aktuálne ich vypočúva polícia, povedala premiérka Jacinda Ardernová. Útočník, ktorý strieľal v mešite Al Noor, streamoval na sociálnych sieťach 17-minútové video z útoku.

Predsedníčka novozélandskej vlády po útoku vyzývala obyvateľov, aby počúvali odporúčania polície, pretože hrozba ohrozenia národnej bezpečnosti je vysoká. Zároveň žiadala ľudí, aby prestali na sociálnych sieťach šíriť video z útoku a údajný útočníkov manifest. Instagram a Facebook šokujúce video stiahli, stále je však na niektorých platformách dostupné.

Premiérka zároveň oznámila zvýšenie úrovne bezpečnostnej hrozby na Novom Zélande na stupeň "vysoký". V súčasnosti podľa nej nie je dôvod domnievať sa, že existujú aj iní podozriví; túto možnosť však ešte polícia posudzuje.

17-minútové video vraždenia

Aj stránka Otago Daily News informovala, že strelec svoj čin 17 minút naživo streamoval na Facebooku. Video zachytávajúce útok na Deans Avenue ukazuje, ako páchateľ strieľa na niekoho pri vchode do mešity a následne pokojným krokom vojde dovnútra, kde začne páliť na veriacich, ktorí sa zhromaždili na piatkových popoludňajších modlitbách.

Po vyjdení z prvej mešity muž pokračoval v streľbe na ľudí na ulici, pričom viackrát zasiahol jednu ženu. Potom nasadol do auta a odišiel, no z okna vozidla pokračoval v streľbe. Z mešity na Deans Avenue sa počas streľby podarilo ujsť všetkým členom kriketového družstva Bangladéša, ktorý pricestoval na stretnutie s tímom Nového Zélandu. Na Twitteri to oznámil jeden z jeho členov.

Pellegrini: Takéto činy prehlbujú nenávisť

Útoky na Novom Zélande odsúdili štátnici po celom svete, vrátane slovenského premiéra Petra Pellegriniho. Ten zdôrazňnil, že svet potrebuje porozumenie a ľudskosť, nie takéto ohavné činy a nenávisť. "Terorizmus a vraždenie ľudí v priamom prenose je treba odsúdiť v akomkoľvek prípade ako ohavný a nepochopiteľný čin," vyhlásil. Je mu ľúto obetí týchto skutkov, popierajúcich základné atribúty ľudskosti. "Takéto ohavné činy iba prehlbujú nenávisť vo svete, pričom tento svet oveľa viac potrebuje porozumenie a normálnu ľudskosť," doplnil.

Útoky odsúdila aj britská premiérka Theresa Mayová a označila ich za "odporný násilný čin". "V mene Spojeného kráľovstva vyjadrujem po strašnom teroristickom útoku v Christchurchi najhlbšiu sústrasť ľudu Nového Zélandu," napísala Mayová na Twitteri. "V myšlienkach som so všetkými, ktorých sa tento odporný násilný čin týka," dodala britská premiérka.

Ruský prezident Putin v piatok takisto kondoloval premiérke Ardernovej, informovala agentúra TASS s odvolaním sa na Kremeľ.
"Bol to brutálny a cynický útok na civilistov, ktorí sa stretli na modlitbách. Očakávam, že všetci páchatelia tohto zločinu dostanú trest, aký si zaslúžia," uviedol líder Ruskej federácie. Podľa neho ruský ľud zdieľa zármutok s tými, ktorí prišli pri útoku o svojich blízkych. Putin zároveň zaželal zraneným skoré uzdravenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok