Zabíjal, aby mohol byť hrdina. Ošetrovateľ si vypočul rozsudok

TA3 TASR
6.6.2019 13:01

Krajinský súd v meste Oldenburg na severozápade Nemecka uložil doživotný trest odňatia slobody bývalému ošetrovateľovi, ktorý bol obžalovaný zo zavraždenia niekoľkých desiatok pacientov. Senát zároveň uznal mimoriadnu závažnosť činov spáchaných odsúdeným mužom, čo prakticky vylučuje jeho predčasné prepustenie na slobodu po 15 rokoch.

Bývalého ošetrovateľa, identifikovaného ako 42-ročného Nielsa Högela, uznali za vinného z 85 vrážd. Celkove však bol obžalovaný zo zavraždenia 100 ľudí na klinikách v dolnosaských mestách Oldenburg a Delmenhorst, a to v rokoch 2000-2005. Samotný Högel sa priznal k zabitiu 43 pacientov. Vynesením rozsudku sa zavŕšil zhruba sedem mesiacov trvajúci proces, ktorý bol sledovaný v celom Nemecku i zahraničí. Podľa DPA môže byť tento prípad označený za najväčšiu sériu vrážd v povojnových dejinách Nemecka.

Högela odsúdili ešte v roku 2015 na doživotie za dve vraždy, ako aj za viacnásobný pokus o vraždu a ťažké ublíženie na zdraví. Z výsledkov preverovania ďalších podozrivých prípadov až neskôr vyplynulo, že bývalému ošetrovateľovi možno pripísať zodpovednosť za smrť niekoľkých desiatok ľudí.

Högel sa už dávnejšie priznal, že pacientom úmyselne spôsoboval kolaps predávkovaním liekmi, aby ich mohol následne oživovať a ukázať sa pred kolegami ako "hrdinský záchranca". Desiatky z nich sa však oživiť nepodarilo. Osobitná vyšetrovacia komisia nechala v uplynulých rokoch exhumovať pozostatky viac ako 130 bývalých pacientov oboch uvedených kliník, aby bolo možné vykonať toxikologické testy.

Témy: Nemecko pacient
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok