Vypočuli kandidátov na šéfa úradu na ochranu whistleblowerov

TA3 SITA
4.6.2019 18:01

Päťčlenná komisia vypočula prvých kandidátov na šéfa novozriadeného Úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti.

Vypočuli šiestich

Komisia pre výber kandidátov na predsedu nového Úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti vypočula šiestich uchádzačov o tento post. V poobedňajších hodinách sa najskôr pred komisiu postavil Tomáš Jacko. Pôsobí ako odborný asistent na Ekonomickej univerzite v Bratislave a na čiastočný úväzok aj na Úrade splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti. Ako povedal Jacko, téma boja proti korupcii ho zaujala ešte v čase, keď pracoval pre Transparency International Slovensko.

Aj keď podľa neho na Slovensku naďalej existuje pomerne vysoká neochota nahlasovať korupciu, o tejto problematike sa špeciálne po vražde novinára Jána Kuciaka začalo viac hovoriť. "Slovensko je v situácii, že spoločnosť žije týmito témami," skonštatoval. Ako šéf úradu chce presadzovať tri zásady jeho fungovania, konkrétne efektívnosť, dôveryhodnosť a tiež osvetu o problematike nahlasovateľov korupcie medzi verejnosťou.

Kandidát Daniel Krošlák zase pôsobí na Slovenskej inšpekcii životného prostredia a zároveň externe vyučuje právo na vysokej škole. Z pozície predsedu úradu by chcel spojiť svoju odbornú pripravenosť so zámerom byť verejne užitočný. Zároveň si podľa vlastných slov stanovil niekoľko cieľov, napríklad zvyšovať povedomie o oznamovaní korupcie, podporovať rozvoj poradenskej činnosti v tejto oblasti alebo napríklad rozvíjať spoluprácu s podobnými inštitúciami v zahraničí. "Čo bude veľmi dôležité, je nájsť vhodný personál," dodal.

Pokračujú v stredu

Od rána komisia vypočúvala postupne Miloša Birtusa, Zuzanu Dlugošovú, Tibora Draskoczyho aj Moniku Filipovú. Vypočúvanie pokračuje v stredu, pred komisiu sa má postaviť ešte päť uchádzačov.

Na základe zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti, ktorý nadobudol účinnosť začiatkom marca, sa zriadil Úrad na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti so sídlom v Bratislave. Na čele úradu má byť predseda, ktorého volí a odvoláva Národná rada SR spomedzi kandidátov navrhnutých vládou. Prejsť musia verejným vypočutím a hodnotením komisiou, ktorá má päť členov. Po jednom členovi navrhol prezident, vláda, verejný ochranca práv, Rada pre štátnu službu a poradný orgán vlády v oblasti mimovládnych organizácií a rozvoja občianskej spoločnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok