Juncker chce EÚ ušetriť milión, trvá na menšom počte komisárov

TA3 TASR
3.6.2019 06:48

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker navrhuje nechať neobsadené pozície eurokomisárov, ktorí kandidovali v eurovoľbách a boli zvolení za poslancov nového Európskeho parlamentu.

Juncker chce EÚ ušetriť milión, trvá na menšom počte komisárov
SITA/AP

Posty by mali zostať neobsadené

Podľa Junckera by ich posty mali zostať neobsadené do 1. novembra, čiže do nástupu budúcej exekutívy EÚ, aby sa ušetrili zbytočné finančné náklady. Uviedla to belgická televízna stanica RTBF s odvolaním sa na Junckerov rozhovor pre nemecké periodikum Bild am Sonntag.

Piati z 28 súčasných eurokomisárov boli v minulotýždňových celoeurópskych voľbách (23.-26. 5.) zvolení za nových poslancov Európskeho parlamentu: Marija Gabrielová z Bulharska, Andrus Ansip z Estónska, Frans Timmermans z Holandska, Valdis Dombrovskis z Lotyšska a Corina Creţuová z Rumunska. Mandát Junckerovej eurokomisie potrvá do 1. novembra a každý z 28 členských štátov - vrátane Spojeného kráľovstva, ak dovtedy nevystúpi z Únie - má právo mať vlastného komisára v exekutíve EÚ.

"Každý z uvedených členských štátov má právo vymenovať nového komisára na zostávajúce štyri mesiace. To by stálo európskych daňových poplatníkov jeden milión eur v podobe nákladov na ich uvedenie do funkcie, na ich personál a odstupné," vysvetlil Juncker. Podľa jeho slov na odstupné má právo každý eurokomisár bez ohľadu na to, ako dlho vykonával svoj mandát.

Žiada znížiť počet komisárov

Na tomto postupe sa zhodli všetky členské štáty EÚ. "Pokiaľ ide o mňa, snažím sa tomu zabrániť," spresnil predseda EK. Juncker navrhol, aby právomoci eurokomisárov, ktorí sa stali europoslancami, na štyri mesiace prebrali ostatní ich kolegovia z exekutívy EÚ. "Žiaden občan by nepochopil, že hlavy vlád a štátov trvajú na ich nahradení aj napriek týmto nákladom," skonštatoval.

Šéf eurokomisie pri tejto príležitosti zopakoval svoju žiadosť o zníženie počtu komisárov. "Nie je dosť práce na to, aby sme počas celého dňa obsadzovali 28 komisárov. Aj preto som reorganizoval komisiu, vymenoval podpredsedov a znížil počet portfólií," pripomenul chod exekutívy EÚ, ktorej šéfuje od 1. novembra 2014. Zároveň upozornil, že pokiaľ sa členské štáty EÚ nedohodnú na znížení počtu komisárov, jeho nástupca vo funkcii bude musieť riadiť veci rovnako ako on doteraz.

Frans Timmermans je prvý podpredseda EK zodpovedný za lepšiu právnu reguláciu, medziinštitucionálne vzťahy, právny štát a Chartu základných práv.

Andrus Ansip je podpredseda EK zodpovedný za jednotný digitálny trh.

Valdis Dombrovskis je podpredseda EK pre euro a sociálny dialóg, zodpovedný aj za finančnú stabilitu, finančné služby a úniu kapitálových trhov.

Corina Creţuová je eurokomisárka pre regionálnu politiku.

Marija Gabrielová je eurokomisárka zodpovedná za digitálnu spoločnosť a ekonomiku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok