Na najvyššom vrchu Álp zahynul mladý slovenský horolezec

TA3 TASR
31.5.2019 20:20

Dvadsaťpäťročný slovenský horolezec zahynul na francúzskej strane Mont Blancu, najvyššieho vrchu Álp, keď spadol z výšky približne 250 metrov na začiatku štandardnej trasy všeobecne známej ako "Route Royale" - kráľovský traverz.

Na najvyššom vrchu Álp zahynul mladý slovenský horolezec
SITA/AP

Francúzske úrady zároveň vydali pre horolezcov zákaz liezť na Mont Blanc, ak nemajú rezervovanú izbu v niektorom z prístreší na trase k vrcholu najvyššieho štítu Európy. Úrady sa tak snažia obmedziť hroziace riziko súvisiace s preľudnením. Alpský štít priláka ročne takmer 25.000 horolezcov, ale každodenné davy vyvolávali "praskanie nervov" medzi skupinami alpinistov zápasiacimi o miesto a rozšírené bolo aj ilegálne táborenie, ktoré sa už vymykalo kontrole. Ľudia, ktorí chcú vyliezť na vrch vysoký 4810 metrov štandardnou trasou, si musia od soboty 1. mája rezervovať izbu v jednom z troch prístreší, ak si bude ich výstup vyžadovať aj nocovanie - čo je najčastejší prípad.

Počas vlaňajšej horolezeckej sezóny zahynulo na Mont Blancu 15 horolezcov. To prinútilo predstaviteľov začať od júla obmedzovať vstup na najpopulárnejšiu trasu, pretože vládli obavy z preľudnenia a zosuvov skál. Avšak verejné informačné kampane na odradenie davov sa ukázali ako "neúčinné", uviedol predstaviteľ regionálnej samosprávy Pierre Lambert.

Fyzické vyhrážky voči správcovi v prístreší, ako aj špinavé prostredie spôsobené preľudnením donútili úrady vyhlásiť nové pravidlá, ktoré budú platiť do konca horolezeckej sezóny v septembri. Horolezcom prichyteným pri kempovaní na trase hrozia dva roky väzenia a pokuta 300.000 eur, uviedol Lambert. Nové pravidlá prichádzajú v období, keď preľudnenosť horolezcami v "zóne smrti" na Mount Evereste v Himalájach zapríčinila dve zo štyroch nových úmrtí hlásených v piatok na najvyššom štíte sveta. Za týždeň zahynulo na Evereste osem ľudí a sú obavy, že hon za ziskom tam má prednosť pred bezpečím.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok