Pellegrini vysvetlil, ako je to s kandidatúrou Šefčoviča na šéfa EK

TA3 TASR
28.5.2019 19:20

Maroš Šefčovič je len jedným z kandidátov, ktorého nomináciu na post predsedu Európskej komisie podporujú krajiny Vyšehradskej štvorky. Povedal to slovenský premiér Peter Pellegrini.

Mien je veľa

Po príchode na mimoriadny summit EÚ v Bruseli takto reagoval na medializované informácie, podľa ktorých sa Šefčovič spomína ako spoločný kandidát V4 na post predsedu EK. Predseda vlády pritom priamo nepovedal, koho by na poste sám podporil.

"To všetko je ešte otvorené. Samozrejme, ja ako Slovák by som bol najradšej, keby to bol náš komisár Maroš Šefčovič, ale je to len jeden z kandidátov. A môžem potvrdiť doterajšie slová aj českého premiéra, že nie je zatiaľ oficiálnym kandidátom, pretože tých mien je tam veľa a uvidíme, ako sa bude vyvíjať situácia," zareagoval na otázku médií.

Český denník Hospodářské noviny informoval, že súčasný podpredseda Európskej komisie pre energetickú úniu Maroš Šefčovič je údajne spoločným kandidátom krajín V4 na post predsedu EK. Odvolával sa pritom na zdroje z okolia českého premiéra Andreja Babiša a EK. Samotný Babiš následne odmietol špekulácie, že by V4 Šefčoviča navrhovala na "nejakú pozíciu" v EÚ. Šefčovič zase v reakcii uviedol, že ho teší podpora V4 pri možnej kandidatúre "na vrcholné posty" v EÚ.

Zhodli sa na tom s Merkelovou

Pellegrini po príchode na summit EÚ okrem tejto témy hovoril tiež o tom, že Slovensko ani ďalšie krajiny V4 nepovažujú systém špicenkandidátov nevyhnutne za "bibliu", pričom novým predsedom EK by podľa nich mal byť ten "najlepší kandidát". Slovenský premiér dodal, že pri diskusii s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou sa dohodol na tom, že EÚ potrebuje "novú silu a novú dynamiku", pričom jeho vlastnými kritériami pri výbere nového predsedu EK je, aby to bol človek "mladý, dynamický a plný síl".

Ešte pred neformálnou večerou európskych lídrov sa Pellegrini zúčastnil na koordinačnom stretnutí premiérov krajín V4. Spoločne s nimi následne absolvoval stretnutia s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom. Podľa Pellegriniho má V4 záujem zabojovať o "regionálny balans" v rámci nominácií na najdôležitejšie pozície v európskych orgánoch, v rámci ktorých má ambíciu "hrať dôležitú úlohu".

Podpora ho teší

Šefčoviča veľmi teší podpora zo strany premiérov V4, s ktorými možnosť jeho kandidatúry na jednu z vrcholných pozícii v rámci Európskej únie prediskutoval Pellegrini. Šefčovič to povedal slovenským novinárom na palube vládneho špeciálu cestou na summit EÚ v Bruseli. Vyjadril sa tak v reakcii na informácie, podľa ktorých sa spomína ako kandidát V4 na post predsedu EK. "Medzi tie top pozície samozrejme patrí predseda Európskej rady, predseda Komisie, vysoký predstaviteľ pre zahraničnú politiku... a niektorí premiéri v tom balíku vidia aj prezidenta Európskej centrálnej banky. Niektorí do toho zahrňujú aj šéfa Euroskupiny, šéfa eurozóny," priblížil Šefčovič, ktorý podľa vlastných slov taktiež absolvoval rozhovory s lídrami V4.

Dodal, že už len samotný fakt, že ho V4 navrhla, aby bol posudzovaný na jednu z týchto pozícii, je pre neho veľkou cťou. "Uvidíme, ako sa táto diskusia začne a ktorá z tých pozícii bude nakoniec reálna," zhrnul. Vyzdvihol tiež, že každý z premiérov V4 reprezentuje inú frakciu, ktorá bude v Európskom parlamente, a jeho podpora je tak zaujímavá práve aj pre túto skutočnosť.

Šefčovič si podľa vlastných slov váži, že premiéri V4 oceňujú jeho osobnú skúsenosť, skutočnosť, že pracoval v rôznych portfóliách a že "nezabudol na stredoeurópsky a vyšehradský región",  ako aj fakt, že si zo svojich postov mohol vybudovať osobné vzťahy s väčšinou šéfov štátov a vlád.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok