Spoločným kandidátom V4 na šéfa eurokomisie má byť Šefčovič

TA3 TASR
28.5.2019 10:50

Súčasný podpredseda eurokomisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič je údajne spoločným kandidátom krajín Vyšehradskej štvorky na post predsedu Komisie. Informoval o tom český denník Hospodářské noviny s odvolaním sa na zdroje z okolia Andreja Babiša a EK. Český premiér však túto správu odmietol ako špekuláciu.

Mimoriadne prioritný post

Babiš podľa HN často tvrdí, že najvyššie funkcie v EÚ zastávajú ľudia, ktorí veľmi nerozumejú Českej republike a ďalším krajinám strednej a východnej Európy. Spolu s premiérmi ďalších krajín V4 - Maďarska, Poľska a Slovenska - má údajne plán, ako to zmeniť. "Post predsedu EK je pre nás mimoriadne prioritný," povedal pre HN vysokopostavený český zdroj z prostredia európskej politiky.

Komisia je jedinou inštitúciou EÚ, ktorá predkladá právne predpisy na schválenie Európskemu parlamentu a Rade, uvádza sa na oficiálnej webovej stránke EÚ. Poprední predstavitelia EÚ sa stretnú v utorok na mimoriadnom summite, na ktorom budú diskutovať o výsledkoch volieb do Európskeho parlamentu. Podľa HN majú hovoriť aj o najvhodnejších kandidátoch na post predsedu EK.

Je pripravený zúročiť skúsenosti

Rozhodnutie o nominácii je podľa Šefčovičovej reakcie plne v rukách lídrov krajín EÚ v komunikácii s Európskym parlamentom. Šefčovič je pripravený zúročiť všetky svoje doterajšie skúsenosti z európskej politiky. "Ak sa moje meno spomína v súvislosti s nomináciou na najvyššie posty, je to pre mňa pocta a výraz ocenenia doterajších výsledkov v rámci súčasného aj predošlých portfólií, pričom vždy som dával dôraz na porozumenie a komunikáciu so všetkými členskými krajinami," zdôraznil.

Váži si dlhodobú podporu predsedu vlády SR Petra Pellegriniho, ktorú mu prejavil aj v kontaktoch s predstaviteľmi EÚ v Bruseli. Zároveň si hlboko cení i podporu, ktorú cíti od partnerov z Vyšehradskej štvorky. Podpora V4 vzhľadom na to, že jej lídri reprezentujú rôzne politické skupiny na úrovni EÚ, podľa neho podčiarkuje aj nadstraníckosť výberu a prioritné zohľadnenie skúseností a výsledkov.
"Som pripravený zúročiť všetky doterajšie skúsenosti z európskej politiky v prospech toho, aby Slovensko, aj celý náš región, boli silno a dôstojne zastúpené v európskych inštitúciách po europarlamentných voľbách," konštatoval.

Šefčovičovi nahráva rozdrobenosť síl

Šefčovičove šance môže zvýšiť výsledok volieb do EP, ktorého zloženie bude výrazne rozdrobenejšie než doteraz. Najsilnejšie frakcie Európska ľudová strana a Progresívna aliancia socialistov a demokratov vo voľbách utrpeli výrazné straty a podľa HN budú musieť viac vyjednávať s ostatnými politickými skupinami. To môže nahrávať aj kandidátom, o ktorých sa pred voľbami nehovorilo.

Kandidátov na predsedu EK navrhujú lídri členských štátov, ktorí musia vziať do úvahy výsledky volieb, a o ich návrhu hlasuje Európsky parlament. Krajiny V4 preto budú musieť pre Šefčoviča získať podporu aj mimo tohto regiónu.

Český denník pripomína, že v súvislosti s nomináciou na post predsedu komisie sa spomína aj francúzsky vyjednávač Únie pre brexit Michel Barnier či výkonná riaditeľka Svetovej banky Kristalina Georgievová z Bulharska. Podľa diplomatických zdrojov by štáty V4 mohli napokon podporiť niekoho z nich výmenou za to, že Šefčovič dostane post šéfa diplomacie EÚ, ktorý v súčasnosti zastáva Talianka Federica Mogheriniová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok