Jasná výhra. Prvé výsledky zo Španielska potvrdili očakávania

TA3 SITA
28.4.2019 20:49

Parlamentné voľby v Španielsku zrejme vyhrala Španielska socialistická robotnícka strana premiéra Pedra Sáncheza, ktorá však nezískala dostatok hlasov na zabezpečenie väčšiny v parlamente.

Po zrátaní dvoch tretín hlasovacích lístkov, majú socialisti 29,3 percenta hlasov. Na druhom mieste skončila konzervatívna Ľudová strana s 16,7 percentami, čo je jej najhorší volebný výsledok. Po nej nasledujú stredopravá strana Ciudadanos s 15,3 percentami hlasov a krajne ľavicová aliancia Unidas Podemos, ktorej vyslovilo podporu 14,2 percenta voličov. Po prvý raz od konca vojenskej diktatúry v 70. rokoch vyhrala vo voľbách kreslá v parlamente aj krajná pravica - strana Vox, ktorá získala 10 percent hlasov.

Podľa výsledkov by mali socialisti získať v parlamente 123 kresiel z celkového počtu 350. Ich bývalý koaličný partner Unidas Podemos by mal mať 42 kresiel. Na väčšinu v parlamente, na ktorú je treba 176 kresiel, im to však nestačí, a tak budú potrebovať podporu katalánskych strán podporujúcich nezávislosť regiónu a baskických nacionalistov. PP by podľa výsledkov mala mať v parlamente 65 kresiel. Spomínaná strana Vox by mala mať 23 kresiel.

Volebná účasť bola 75 percent, čo je výrazne nad priemerom z ostatných parlamentných volieb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok