Španieli hlasovali v predčasných voľbách, favoritom boli socialisti

TA3 TASR
28.4.2019 20:15

Španielska socialistická robotnícka strana premiéra Pedra Sáncheza bola podľa prieskumov favoritom predčasných volieb; výsledkom však mohla byť aj koalícia pravicových strán.

Predčasné voľby vyhlásil premiér Sánchez vo februári po tom, ako parlament neodhlasoval návrh rozpočtu na rok 2019 predložený jeho menšinovou vládou. Viac ako 36 miliónov oprávnených voličov si vyberalo 350 členov dolnej komory parlamentu a 208 z 266 členov hornej komory parlamentu - senátu.

Volebné miestnosti boli sprístupnené od 09.00 h do 20.00 h SELČ a prvé výsledky sa očakávavali niekoľko hodín po ukončení hlasovania. Akákoľvek nová vláda, ktorá sa dostane k moci po voľbách, sa bude musieť vyrovnať s patovou situáciou v súvislosti s rozpočtom a ďalšími hospodárskymi záležitosťami ako trvale vysoká nezamestnanosť, rastúci dlh a financovanie dôchodkového systému, keď populácia krajiny starne, uvádza na svojej webovej stránke denník El País.

PSOE sa v prípade víťazstva bude musieť spoliehať na podporu krajne ľavicovej strany Podemos (Môžeme) a menších regionálnych strán vrátane katalánskych. Úradujúci premiér Sánchez povedal, že je otvorený vytvoreniu koalície s Podemos, čím po prvý raz naznačil možnosť stredoľavicovej koaličnej dohody. Líder centristicko-pravicovej strany Občania (Ciudadanos) Albert Rivera trvá na tom, že jeho strana sa pripojí len do koalície s konzervatívcami.

Krajine pravicová strana Vox sa v hlasovaní môže prebojovať do parlamentu ako prvá takáto strana od konca diktatúry generála Francisca Franca v roku 1975. Nový líder Ľudovej strany (PP) Pablo Casado je odhodlaný zosadiť Sáncheza a takisto chce zabrániť tomu, aby krajná pravica odoberala hlasy jeho strane. "Jedinou alternatívou k Sánchezovi je Ľudová strana, pretože my sme jediní, ktorí môžu dosiahnuť dohodu a vyhnúť sa patovej situácii," povedal Casado pre rozhlasovú stanicu esRadio.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok