Zníženie DPH zrejme nebude celoplošné. Nevládnem sám, tvrdí Danko

TA3 TASR
28.4.2019 12:59

Zníženie dane z príjmov právnických osôb pravdepodobne nebude celoplošné. Pripustil to predseda SNS a Národnej rady SR Andrej Danko v našej diskusnej relácii V politike. SNS pôvodne navrhovala celoplošné zníženie. Danko odôvodňuje zmenu tým, že nevládne sám.

"Sú veľké spoločnosti s obratmi nad 50.000 eur a firmy menšie. Asi 80 percent firiem má obraty do 50.000 eur. Urobili sme kompromis, že firmy s obratom do 100.000 eur aj SZČO budú mať daň z príjmov 15 percent a ostatné firmy 21 percent," povedal Danko. Okrem toho chce SNS znížiť daň z pridanej hodnoty na vybrané potraviny a zrušiť koncesionárske poplatky pre dôchodcov.

Na zrušenie týchto poplatkov pre všetkých nemá podporu v koalícii. Predseda SNS verí, že v koalícii sa dohodnú na sociálnych opatreniach aj tých z dielne SNS. Štát si ich podľa Danka môže dovoliť. Odhaduje, že opatrenia SNS by mohli stáť okolo 400 až 600 miliónov eur. O sociálnych opatreniach mali hovoriť partneri na Koaličnej rade. Tá sa ale nezišla, zrušili ju podľa Danka na žiadosť Smeru-SD. Dodal, že strana si pravdepodobne potrebuje vyriešiť aj svoje interné veci. To, že sa nezišli predsedovia koaličných strán, podľa Danka neznamená, že strany nerokujú.

Hovoril, že zriadili pracovné skupiny, ktoré riešia výzvy čakajúce na strany na nadchádzajúcej schôdzi parlamentu. Myslí si, že nič koalícii nebráni v nájdení prienikov pri návrhoch, ktoré by mali pomôcť ľuďom. Danko tiež vravel, že ak sa nebude zvyšovať životná úroveň ľudí či stavať diaľnice, tak nie je prečo vládnuť. V súvislosti s vyrovnaným rozpočtom Danko uviedol, že Slovensko musí ísť cestou brania pôžičiek. "Nemusíme sa báť aj zadlžovania, nemusíme sa báť veľkých investičných peňazí," povedal Danko. V diskusii spomínal potrebu rastu dôchodkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok