Španielov čakajú predčasné voľby. Prinesú prekvapivé výsledky?

TA3
27.4.2019 22:08

Španieli budú hlasovať v predčasných parlamentných voľbách. Premiér Pedro Sánchez ich vyhlásil vo februári potom, ako španielsky parlament odmietol vládny návrh štátneho rozpočtu. Očakáva sa, že voľby by mohli priniesť prekvapujúce výsledky.

Taliansky vicepremiér a predseda protiimigračnej strany Liga Severu Matteo Salvini pred parlamentnými voľbami v Španielsku vyjadril podporu španielskej krajne pravicovej strane Vox. Salvini v príspevku na svojom účte na Facebooku vyslovil želanie, aby Santiago Abascal, líder strany Vox, a "všetci jeho priatelia zo strany mohli priniesť do Španielska rovnakú zmenu, akú Liga Severu priniesla do Talianska".

Salviniho protiimigračná strana Liga Severu tvorí od vlaňajšieho júna vládnu koalíciu s antisystémových Hnutím piatich hviezd (M5S). Salvini ďalej uviedol, že Vox a Liga Severu majú spoločné ciele vrátane zastavenia nelegálnej migrácie, ochrany Európy pred terorizmom a islamistickým radikalizmom, ako aj obrany tradičných rodín.

"Drahý Santiago, verím, že túto nedeľu Španieli prinesú strane Vox skvelý výsledok, aby zdravý rozum, zmena a budúcnosť mohli tam, kde ste, tiež zvíťaziť," dodal Salvini. Salvini sa pokúša zjednotiť strany európskych pravicových populistov do jednej skupiny s cieľom zvýšiť v Európskej únii po májových voľbách do Európskeho parlamentu ich vplyv. Strana Vox sa zatiaľ do tejto aliancie nepripojila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok