Ak sa chcete dobre vyspať, cigarety vynechajte. A nielen tie

TA3 ČTK
14.4.2019 09:53

Oneskorené zaspávanie, budenie a krátka doba spánku. Psychoaktívne látky neprispievajú ku kvalitnému spánku, práve naopak. Píše o tom francúzsky denník Le Figaro.

Ak sa chcete dobre vyspať, cigarety vynechajte. A nielen tie
ČTK

Menej než šesť hodín denne

Tím francúzskych vedcov študoval súvislosti týkajúce sa psychoaktívnych látok a spánku. Ide o bludný kruh, kde jedno ovplyvňuje druhé a problémy so spánkom vedú späť ku konzumácii týchto látok. Na základe dotazníka, ktorý vyplnilo 12 637 osôb vo veku od 18 do 75 rokov vedci konštatovali, že konzumácia tabaku je spojená s kratšou dobou spánku. Z osôb, ktoré fajčili, uvádzalo 39 až 49 percent, že spí denne menej než šesť hodín, podľa toho, či sú menej alebo viac závislí.

dym_7f000001-3830-d24e.jpg

"Spánok, ktorý je kratší než šesť hodín, je spojený s mnohými ťažkosťami. Patrí k nim obezita, cukrovka druhého typu, kardiovaskulárne choroby, depresie a náchylnosť k dopravným nehodám," uviedli autori štúdie.

Primálo alebo priveľa

Narušenie doby spánku bolo takisto pozorované v rámci rozsiahlej štúdie zverejnenej v medzinárodnom časopise Journal of Public Health, ktorá sa týkala takmer pol milióna osôb. Kým bývalí silní fajčiari spali väčšinou menej než šesť hodín denne, súčasní silní fajčiari, ale aj nefajčiari vystavení tabakovému dymu, spali zase príliš mnoho - viac ako deväť hodín. Aj tento typ spánku sa spája s náchylnosťou k rôznym chorobám.

K látkam, ktoré zhoršujú kvalitu spánku, patrí nikotín, ktorý je silným stimulantom, aj keď je konzumovaný v podobe náhrady. Elektroencefalogram pri fajčiaroch ukázal zmeny v mozgových vlnách v čase, keď spali.

Nástrahy alkoholu

Ľudia často pijú alkohol, aby sa im lepšie zaspávalo. Vedci však varujú, že alkohol síce uľahčí zaspávanie, ale jeho zneužívanie vedie k tomu, že sa človek počas noci budí a jeho spánok je roztrieštený. Naviac, dávka, ktorá je potrebná na zaspanie, sa časom zvyšuje.

Vo francúzskom epidemiologickom bulletine sa uvádza, že silno závislí fajčiari trpia dvakrát viac nespavosťou než ostatná populácia (25,5 percenta oproti 12,6 percentám). Konzumenti tabaku, marihuany a častí konzumenti alkoholu väčšinou uvádzali, že sú večerné typy. Počas týždňa chodia spávať po 23. hodine, niekedy až o polnoci a cez víkend o dve hodiny neskôr. Tento životný štýl je z hľadiska zdravia škodlivý.

Tabak si ako trojnásobný nepriateľ spánku zaslúži, aby sa k nemu prihliadalo v štúdiách, ktoré sa týkajú súvislostí medzi spánkom a kardiovaskulárnymi chorobami. Tento dôvod môže byť takisto dobrým podnetom, aby sa fajčiari vzdali svojho zlozvyku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok