Nuda, nemá žiaden škandál. Čo zaznelo o odvolávaní Érseka

TA3 TASR SITA
5.4.2019 14:16

V parlamente pokračuje mimoriadna schôdza k odvolaniu ministra dopravy Árpada Érseka. Koalícia po štvrtkovom faux pas, keď sa pre nedostatok poslancov nepodarilo otvoriť schôdzu, skritizovala opozíciu. Tá v piatok spomínala problémy pri D1 Višňové ako najväčší dôvod na odvolanie ministra. Most nesúhlasí, podľa Bélu Bugára nemá Érsek za sebou žiaden škandál.

Hrnčiar: Schôdza je bezdôvodná

Mimoriadna schôdza venovaná odvolávaniu Árpáda Érseka je jednou z najnudnejších schôdzí k odvolávaniu člena vlády. Skonštatoval to podpredseda NR SR Andrej Hrnčiar z Mosta-Híd. Dôvodom je podľa neho to, že bola zvolaná bezdôvodne.

Podľa Hrnčiara ide o povinnú jazdu opozície z dôvodu blížiacich sa parlamentných volieb. Na ministerstvách Mosta-Híd podľa neho nebol žiadny škandál, ale strana bola podľa neho "na rade". "Jednoducho sa využila neschopnosť zhotoviteľa dokončiť tunel Višňové a vtedy ste vycítili, že toto môže byť ten neuralgický bod, ktorý traumatizuje slovenskú motoristickú verejnosť," poznamenal Hrnčiar. Podotkol, že v tomto prípade sa ani nespojila celá opozícia.

Jedno z najnáročnejších ministerstiev

Takisto Bugár je presvedčený, že Érsek nemá za sebou žiadny škandál. Ministerstvo dopravy je podľa Bugára jedno z najväčších a najnáročnejších ministerstiev. Érsek podľa neho "naskočil do rozbehnutého vlaku" a rezort je pod jeho vedením bez škandálov. "Idete odvolávať ministra dopravy, ktorý rieši problémy a nie ich spôsobuje," dodal s tým, že to vníma ako politikárčenie.

Zdôraznil, že problém, ktorý opozícia označuje za najväčší dôvod pre odvolanie, Érsek zdedil. Ide o úsek D1 Lietavská Lúčka – Višňové – Dubná Skala. "Je v záujme štátu, aby sa tento úsek dokončil, a čo najskôr? Určite je, ale potom si nemohol dovoliť ísť do sporu so zhotoviteľom," skonštatoval Bugár.

Podľa neho sa ministrovi podarilo za krátke obdobie v oblasti dopravy veľa. Spomenul napríklad naštartovanie výstavby diaľnice na Kysuciach, obnovenie výstavby pri Ružomberku, definitívne stanovenie trasy posledného chýbajúceho úseku diaľničného úseku D1 medzi Bratislavou a Košicami či začatie výstavby D1 pri Prešove. Vyzdvihol aj najlepšie čerpanie európskych fondov na rezorte dopravy spomedzi všetkých ministerstiev. "Neviem si predstaviť, na základe čoho by ste hlasovali za odvolanie ministra," podotkol smerom k poslancom Bugár.

Obrovské ústupky štátu

Poslanec opozičnej SaS Miroslav Ivan uviedol, že najväčším dôvodom na vyslovenie nedôvery ministrovi dopravy je riešenie situácie na úseku D1 Lietavská Lúčka – Višňové – Dubná Skala. Štát urobil v dohode o ukončení prác so zhotoviteľom obrovské ústupky.

Poslanec poukázal na to, že v prípade dohody musia ustúpiť obe strany. V prípade Višňového podľa neho "štát urobil ústupky obrovské". Uviedol, že prípadné spory budú riešené medzinárodnou Komisiou pre riešenie sporov a ak budú námietky, riešiť sa budú arbitrážou v Rakúsku. "Táto dohoda mení teda aj to, že spory, ktoré podľa zmluvy o dielo pôvodne mali byť riešené súdmi SR, budú riešené v zahraničí," dodal.

Ako ďalej podotkol, možnosť odstúpenia od zmluvy mal objednávateľ po tom, ako nebol dodržaný ktorýkoľvek z míľnikov na tejto stavbe a meškal tri mesiace. Namiesto odstúpenia od zmluvy, keď zhotoviteľ nedodržiaval termíny, sa však štát podľa neho "rozlúčil s darčekom". Poslanec Mostu-Híd Peter Antal však reagoval, že v prípade odstúpenia by sa nestihol termín do roku 2023 tak, aby mohli byť využité eurofondy.

Ďalšie sťažnosti opozície

Ivan zároveň kritizoval, že Ministerstvo dopravy a výstavby avizovalo zriadenie dopravnej autority, doposiaľ však podľa neho nič v tomto zmysle predložené nebolo. "Cieľ bol, aby sa zladili vlaky s autobusmi, ktoré objednávajú teraz samosprávne kraje," ozrejmil.

Zároveň nerozumie tomu, prečo ministerstvo brzdí liberalizáciu železničnej dopravy. "Ušetríme peniaze a starostlivosť o vagóny, o vlaky prenesieme na súkromný sektor," vyhlásil Ivan s tým, že namiesto toho sa posilňuje monopol Železničnej spoločnosti Slovensko. Poslankyňa Irén Sárközy (Most-Híd) poznamenala, že za ministra Érseka sa zvýšil objem peňazí, ktorý išiel do železníc. Ivan vyčítal ministrovi aj stav ciest prvej triedy. "Chátra nám táto sieť, pán minister," apeloval na neho Ivan.

Pripustil, že fondy na rezorte dopravy sa čerpajú lepšie ako na ostatných ministerstvách, ale je to "jednooký medzi slepými". V súvislosti s realokáciou európskych financií skonštatoval, že eurofondy majú byť naozaj prioritne investované do dopravnej infraštruktúry. Zdôraznil však, že sa realokuje aj v rámci operačných programov prioritných osí rezortu.

"Diaľnice stoja a vlaky horia. Toto je, pán minister, vaša vizitka. Nie ste zlý človek, ale táto krajina potrebuje napredovať," povedal Ján Marosz z OĽaNO s tým, že "doprava zamrzla v roku 2016". Poslanec pripomenul, že už vlani upozorňovali na nespoľahlivé vlaky opravované vo Vrútkach, ktoré sú napriek novote často pokazené a železnice nakupujú ďalšie. Za absolútne zlyhanie považuje OĽaNO zastavenie prác na stavbe úseku D1 s tunelom Višňové, ktorý mal byť hotový koncom tohto roku. "Práve pre neschopnosť posledných ministrov Smeru a Mostu sa stavba tohto úseku výrazne predraží a jej dokončenie sa oddiali minimálne o štyri roky," povedal Marosz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok