Na druhý deň to vyšlo. Otvorili schôdzu o Érsekovi, koalícia ho chváli

TA3 TASR SITA
5.4.2019 09:32

Minister dopravy Árpád Érsek čelí v parlamente pokusu o odvolanie z funkcie. Po neúspešnom pokuse o otvorenie schôdze sa v pléne zišiel dostatok poslancov a mimoriadna schôdza iniciovaná opozíciou sa začala. Koalícia ministra pochválila, s jeho odvolaním nesúhlasí.

Ani na tretí pokus neboli uznášaniaschopní

Vo štvrtok nebolo plénum ani na tretí pokus uznášaniaschopné a predseda Národnej rady SR Andrej Danko preto mimoriadnu schôdzu preložil na piatok. Vyzval zároveň opozičných poslancov, aby vo vlastnom záujme, ak chcú o tejto téme rokovať, prišli do parlamentu.

Predloženie návrhu na odvolanie Érseka z postu ministra dopravy odôvodnili opoziční poslanci tým, že "ako minister je politicky zodpovedný za to, v akom stave máme v SR cestnú a železničnú infraštruktúru". Ako najzávažnejší dôvod uviedli spôsob riadenia na úseku D1 Lietavská Lúčka – Višňové – Dubná Skala. Vyčítajú mu tiež meškanie diaľničných úsekov. Rezort dopravy kritiku odmieta a tvrdí, že SaS vnáša do odborných tém politiku a takto chce na seba upozorniť. Vláda s odvolaním ministra nesúhlasí.

Jeho posobenie považujú za kvalitné

Podpredsedníčka vlády Gabriela Matečná v pléne oznámila, že kabinet nesúhlasí s odvolaním ministra dopravy Árpáda Érseka. Jeho pôsobenie v rezorte považuje za mimoriadne kvalitné. "Minister dopravy Árpád Érsek plní programové vyhlásenie vlády. Vyriešil niekoľko kritických situácií, v oblasti diaľničnej výstavby naštartoval viacero dôležitých stavieb. Intenzívne pracuje na zlepšení stavu ciest prvej triedy aj mostov. Prispel k rozvoju železničnej dopravy a hľadá možnosti, ako podporiť alternatívne druhy dopravy," uviedla

Vláda poukazuje aj na dobré čerpanie eurofondov a na to, že minister sa intenzívne venuje podpore cestovného ruchu a Slovensko opakovane dosahuje rekordné čísla návštevnosti aj prenocovaní. "V diaľničnej výstavbe sa za éry ministra Arpáda Érseka podpísali zmluvy na výstavbu troch úsekov," poukazuje podpredsedníčka vlády.


Pripomína, že išlo o úsek D1 Prešov Západ – Prešov Juh, D1 Budimír – Bidovce a D3 Čadca Bukov – Svrčinovec. "Všetky tieto stavby postupujú podľa harmonogramu a budú dokončené načas – prvá z nich, úsek D1 Budimír – Bidovce – ešte v tomto roku," doplnila s tým, že sa začali aj ďalšie súťaže. "Výstavba je tak strategicky rozložená do všetkých kútov Slovenska, pričom prioritne sa riešia kritické úseky, ktoré boli technicky pripravené na výstavbu," doplnila Matečná s tým, že majú pribudnúť ďalšie.


Zdôraznila, že rezort dopravy pod Érsekovým vedením vyriešil problémy na úseku so zastavenou výstavbou D1 Hubová – Ivachnová, kde sa už opäť stavia. "A hlavne zásadným spôsobom prispel aj k výstavbe posledného nerozostavaného úseku medzi Bratislavou a Košicami, kde je už definitívne určená trasa," uvádza vláda. Poukazuje aj na ministrove kroky v oblasti vlakovej dopravy či alternatívnych foriem dopravy.
"Vláda SR pokladá pôsobenie ministra dopravy a výstavby vo funkcii za mimoriadne kvalitné, plne ho podporuje v jeho úsilí napĺňať programové vyhlásenie vlády SR v rezorte dopravy a nesúhlasí s návrhom skupiny poslancov na vyslovenie nedôvery voči jeho osobe," uzavrela Matečná.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok