Známa islandská kapela čelí obvineniu z daňových únikov

TA3 TASR
29.3.2019 09:13

Členov islandskej rockovej skupiny Sigur Rós obvinili z daňových únikov, tri roky po tom, ako miestne úrady začali vyšetrovanie financií tohto hudobného zoskupenia z Reykjavíku.

Známa islandská kapela čelí obvineniu z daňových únikov
SITA/Tomáš Somr

Obvinenie vydala okresná prokuratúra, ktorá skupinu obvinila z predloženia nepresného daňového priznania z rokov 2011-14, čím štát pripravila o 151 miliónov islandských korún (1,1 milióna eur). Členovia skupiny z toho vinia svojho bývalého účtovníka a tvrdia, že po zistení pochybenia spolupracovali s príslušnými úradmi. Skupina vo štvrtkovom vyhlásení prisľúbila, že očistí svoje meno, pričom ju "mrzí, že prípad skončil na súde". Zatiaľ čo prípad čaká súdny proces, majetok patriaci skupine - byty a domy v hodnote 5,8 milióna eur - zostane zmrazený. Dve tretiny tohto majetku patria frontmanovi skupiny Jónovi Birgissonovi, ktorý momentálne žije v Los Angeles.

Birgisson je obvinený z neodvedenia dane z príjmu vo výške 240.000 dolárov a ďalších 105.000 dolárov na daniach z jeho investičného príjmu. Podľa islandskej prokuratúry ďalší členovia skupiny - Georg Hólm, Kjartan Sveinsson a Orri Páll Dýrason - údajne zanedbali nahlásenie celkového príjmu vo výške 1,6 milióna dolárov, z ktorého mali odviesť na daniach približne 725.000 dolárov. Na Islande je pre vysokopríjmové osoby 46-percentná daň.

Hólm a Dýrason sú zároveň obvinení z neodvedenia 150.000 dolárov na daniach z investovania. "Členovia Sigur Rós sú hudobníci, a nie experti na účtovníctvo a medzinárodné financie," vyhlásil ich advokát. Termín začiatku súdneho procesu ešte nie je stanovený. Skupina je momentálne iba duom; Sveinsson ju opustil v roku 2013 a Dýrason svoje pôsobenie vo formácii ukončil vlani v októbri po tom, ako bolo voči nemu vznesené obvinenie zo znásilnenia. Skupina Sigur Rós vznikla v roku 1994 a debutovala o tri roky neskôr. Medzinárodnú slávu získala s druhým štúdiovým albumom Ágaetis byrjun z roku 1999.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok