Lídri sa dohodli, rátajú s dvoma verziami odkladu brexitu

TA3 TASR ČTK
21.3.2019 23:56

Lídri krajín Európskej únie sa vo štvrtok na summite v Bruseli jednomyseľne dohodli, že za určitých podmienok poskytnú Spojenému kráľovstvu odklad vystúpenia z EÚ do 22. mája. Informovala o tom spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na predsedu Európskej rady Donalda Tuska.

Lídri 27 krajín Európskej únie sa zhodli na spoločnej odpovedi na stredajšiu žiadosť britskej premiérky Theresy Mayovej o odklade odchodu jej krajiny z európskeho bloku. Na twitteri to neskoro v noci uviedol predseda Európskej rady Donald Tusk. EÚ27 sa vyslovila pre dve varianty, pričom obe počítajú s kratšou dobou odkladu, než žiadala Mayová, ktorá navrhla 30. jún.

Podľa informácií ČTK sa lídri nakoniec po niekoľkých hodinách komplikovaných rokovaní zhodli na možnosti odložiť brexit do 22. mája, alebo do 12. apríla. V prvom prípade je podmienkou, že britská Dolná snemovňa budúci týždeň, teda pred doteraz platným dátumom brexitu 29. marca, na tretí pokus schváli už dvakrát odmietnutú dohodu o vystúpení. Potom by Británia prestala byť členskou krajinou EÚ k 22. máju. Druhý variant považuje za kľúčový dátum 12. apríla s tým, že Londýn má do tej doby Európskej rade upresniť, ako si predstavuje ďalší postup.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok