Odklad brexitu nakoniec schválili, druhé referendum však odmietli

TA3 TASR ČTK
14.3.2019 18:28

Britský parlament schválil návrh vlády na krátky odklad brexitu. Kabinet chce o odloženie termínu z 29. marca na 30. júna požiadať Brusel v prípade, že parlament do 20. marca schváli dohodu o brexite, ktorú vlani s Bruselom dohodla premiérka Theresa Mayová. Túto dohodu už parlament ale dvakrát odmietol. Pre vládny návrh sa vyslovilo 412 poslancov, proti ich bolo 202.

Poslanci predtým neodhlasovali dodatok požadujúci odklad brexitu bez udania termínu, ktorý by snemovni umožnil hlasovať o viacerých možnostiach riešenia procesu odchodu Británie z EÚ. Za návrh hlasovalo 312 poslancov, proti ich bolo 314. Návrh by znamenal, že hlavné slovo pri utváraní podoby brexitu by mal parlament.

Poslanci odmietli aj dodatok požadujúci hlasovanie o možných riešeniach brexitu v parlamente aximálne do 30. júna. Proti bolo 314 poslancov, za ich hlasovalo 311.

Dolná snemovňa tiež odmietla dodatok z dielne opozičnej Labouristickej strany požadujúci odklad brexitu s cieľom nájsť riešenie, na ktorom by sa zhodla väčšina poslancov. Za návrh hlasovalo 302 poslancov, proti ich bolo 318.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok