Neprípustné, reagujú lajčákovci. Predvolali si ruského veľvyslanca

TA3 TASR SITA
7.3.2019 16:04

Ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo veľvyslanca Ruskej federácie Alexeja Fedotova. Urobilo tak v súvislosti s otvoreným listom ruského veľvyslanectva zverejnenom na Facebooku. Ruská kritika nášho štátneho tajomníka vyvolala ostré reakcie v koalícii i opozícii.

Chcú zachovať korektné vzťahy

Generálny riaditeľ politickej sekcie MZVaEZ SR Marián Jakubócy počas stretnutia uviedol, že spolupráca medzi SR a Ruskou federáciou vychádza z princípu partnerstva, suverenity a vzájomného rešpektovania sa a Slovensko má v tomto duchu záujem o rozvoj korektných vzťahov s Ruskom.


Jakubócy však zdôraznil, "že je neprípustné, aby veľvyslanectvo verejne komentovalo a hodnotilo predstaviteľa prijímajúcej krajiny, v tomto prípade štátneho tajomníka Ministerstva obrany SR".

Veľvyslancovi odovzdali nótu

V súvislosti s diplomatickou nótou, ktorou Veľvyslanectvo Ruskej federácie reagovalo na štátneho tajomníka rezortu obrany Roberta Ondrejcsáka, Jakubócy uviedol, že prezentované postoje a stanoviská neboli tlmočením oficiálnych pozícií vlády SR. "V tomto kontexte pripomenul, že z pohľadu ochrany bezpečnostných záujmov SR je veľmi znepokojujúce porušenie základných princípov medzinárodného práva pričlenením časti územia Ukrajiny k Ruskej federácii na základe nelegitímneho a nelegálneho referenda na Kryme a v Sevastopole," priblížil tlačový odbor rezortu zahraničných vecí.

Jakubócy potvrdil, že SR plne a dôsledne rešpektuje princíp nemeniteľnosti štátnych hraníc a dodržiavania medzinárodného práva a v tomto kontexte podporuje suverenitu Ukrajiny a jej územnú celistvosť v medzinárodne uznaných hraniciach. Na záver stretnutia odovzdal Fedotovovi diplomatickú nótu slovenskej diplomacie k predmetnej záležitosti.

Kritika od Mosta-Híd i SaS

Ruská kritika nášho štátneho tajomníka vyvolala ostré reakcie v koalícii i opozícii. „Zavanuli z toho staré časy, keď ruskí súdruhovia nemilosrdne vnucovali svoju vôľu občanom v Československu. Táto epocha neslobody našťastie skončila,“ uviedli predseda SaS Richard Sulík a podpredsedovia strany Ľubomír Galko a Jana Kiššová. Ruská propaganda sa podľa liberálov veľmi snaží vykresliť pripojenie Krymu k Rusku ako akt, na ktorý mala ruská vláda priam historické právo. V skutočnosti to bola len anexia na spôsob vstupu vojsk Varšavskej zmluvy v roku 1968, ktorou ruská vláda porušila medzinárodné právo i zásady dobrého susedského spolunažívania s Ukrajinou. 

Štátny tajomník má plnú podporu strany Most-Híd, uvádza sa v stanovisku strany, podľa ktorého Ondrejcsák vo svojej funkcii dôsledne plní programové vyhlásenie vlády a Bezpečnostnú stratégiu SR. "Preto od šéfa rezortu obrany v spore s Veľvyslanectvom Ruskej federácie očakávame vyjadrenie jednoznačnej podpory svojmu štátnemu tajomníkovi," uvádza sa v stanovisku Mosta-Híd. Ako doplnili, otvorený list veľvyslanectva Ruskej federácie považujú nielen za "neprijateľné zasahovanie do vnútorných záležitostí SR, ale aj za spôsob správania sa k Slovensku ako svojmu vazalskému štátu. Očakávame preto adekvátnu odpoveď na tento krok zo strany Ministerstva zahraničných vecí SR v súlade s prijatými strategickými dokumentmi," dodal Most-Híd. 

Veľvyslanectvo Ruskej federácie na Slovensku pred niekoľkými dňami ministerstvu zahraničných vecí doručilo diplomatickú nótu. V nej sa pýta, či sú kritické názory voči Rusku, ktoré prezentuje Ondrejcsák vo svojom článku, oficiálnou pozíciou SR. „Buď pre svoju do neba volajúcu nekompetentnosť alebo v dôsledku zámerného skreslenia faktov pán štátny tajomník, využívajúc vlastné výmysly a domnienky, vyhlasuje Rusko a Európu za „nepriateľov“ a tak sa snaží poškodiť tradične priateľské vzťahy medzi národmi našich krajín. A toto je už naozaj nebezpečné. Domnievame sa, že kým je takýto úradník vo vedení vojenského rezortu, slovenská verejnosť sa skutočne nemôže cítiť bezpečne,“ napísalo veľvyslanectvo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok