Správajú sa ako k vazalovi? Ruskú reakciu kritizovali SaS i Most

TA3 TASR SITA
7.3.2019 14:30

SaS hodnotí reakciu ruskej ambasády na komentár štátneho tajomníka ministerstva obrany Róberta Ondrejcsáka ako priamy útok zahraničnej ambasády na predstaviteľa SR. Rusi sa ozvali po Ondrejcsákovom článku o výročí agresie na Kryme. Ich reakciu skritizoval minister zahraničia Miroslav Lajčák aj Ondrejcsákova strana Most-Híd.

Krym prirovnali k roku 1968

„Zavanuli z toho staré časy, keď ruskí súdruhovia nemilosrdne vnucovali svoju vôľu občanom v Československu. Táto epocha neslobody našťastie skončila,“ uviedli predseda SaS Richard Sulík a podpredsedovia strany Ľubomír Galko a Jana Kiššová. Ruská propaganda sa podľa liberálov veľmi snaží vykresliť pripojenie Krymu k Rusku ako akt, na ktorý mala ruská vláda priam historické právo. V skutočnosti to bola len anexia na spôsob vstupu vojsk Varšavskej zmluvy v roku 1968, ktorou ruská vláda porušila medzinárodné právo i zásady dobrého susedského spolunažívania s Ukrajinou.

„Anexiu Krymu považujeme za súčasť vojny na východnej Ukrajine, ktorú ruská vláda podporuje materiálne i politicky. Cieľom tejto vojny je destabilizovať Ukrajinu, a tým brániť jej politickému, ekonomickému i vojenskému začleneniu sa k Západu,“ tvrdí poslanec Martin Klus. SaS očakáva, že slovenská vláda, osobitne ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí, zareaguje na stanovisko ruského veľvyslanectva adekvátne – z pozície suverénneho štátu, v ktorom sa ctí sloboda slova a názoru. „Vláda by si mala zároveň posvietiť na počet pracovníkov ruského veľvyslanectva a zabezpečiť jeho rozumné proporcie aj vzhľadom na zastúpenie slovenských diplomatov v Moskve,“ uzavreli liberáli.

Most: Neprijateľné zasahovanie

Štátny tajomník má plnú podporu strany Most-Híd, uvádza sa v stanovisku strany, podľa ktorého Ondrejcsák vo svojej funkcii dôsledne plní programové vyhlásenie vlády a Bezpečnostnú stratégiu SR. "Preto od šéfa rezortu obrany v spore s Veľvyslanectvom Ruskej federácie očakávame vyjadrenie jednoznačnej podpory svojmu štátnemu tajomníkovi," uvádza sa v stanovisku Mosta-Híd.

Ako doplnili, otvorený list veľvyslanectva Ruskej federácie považujú nielen za "neprijateľné zasahovanie do vnútorných záležitostí SR, ale aj za spôsob správania sa k Slovensku ako svojmu vazalskému štátu. Očakávame preto adekvátnu odpoveď na tento krok zo strany ministerstva zahraničných vecí SR v súlade s prijatými strategickými dokumentmi," dodal Most-Híd.

Nemáme sa cítiť bezpečne?

Veľvyslanectvo Ruskej federácie na Slovensku pred niekoľkými dňami ministerstvu zahraničných vecí doručilo diplomatickú nótu. V nej sa pýta, či sú kritické názory voči Rusku, ktoré prezentuje Ondrejcsák vo svojom článku, oficiálnou pozíciou SR. 

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák odsúdil vyjadrenie veľvyslanectva, ktoré na sociálnej sieti o Ondrejcsákovi napísalo, že "kým je takýto úradník vo vedení vojenského rezortu, slovenská verejnosť sa skutočne nemôže cítiť bezpečne". Touto vetou podľa Lajčáka veľvyslanectvo prekročilo normy slušného správania. "Absolútne mu neprislúcha hodnotiť, kto zastáva ústavnú funkciu v našej krajine, a to bude aj súčasťou odpovede,"zdôraznil.

Podobne reagoval aj Ondrejcsák. "Veľvyslanectvo Ruskej federácie bezprecedentne zasahuje do vnútorných záležitostí SR aj kádrovaním oficiálnych predstaviteľov SR. Neviem si predstaviť, že by slovenský diplomat používal podobný jazyk a spôsoby voči oficiálnym predstaviteľom Ruska," napísal štátny tajomník na sociálnej sieti s tým, že ani podobné vyjadrenia ho neodradia od "realistického pomenovávania situácie na základe faktov".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok