Ako si na jeseň zlepšiť náladu? Mali by ste jesť tieto potraviny

TA3 ČTK
17.11.2018 21:15

Málo energie, pesimizmus, ospalosť a zníženie výkonnosti. To sú len niektoré príznaky, ktoré vyvoláva zmena ročného obdobia. Aby sme znovu získali vitalitu a pohodu, môže nám poslúžiť aj výber správnych jedál a potravín. Celý rad potravín totiž stimuluje produkciu látok, vďaka ktorým si zachováme dobrú náladu.

Ako si na jeseň zlepšiť náladu? Mali by ste jesť tieto potraviny
ČTK

Svetla ubúda, teplota klesá a nároky na naše výkony sú stále vyššie. Jeseň so sebou prináša niektoré problémy s prispôsobením, ktoré sa prejavujú u každého inak. Jesenná melanchólia postihuje jedného z piatich ľudí, píše taliansky denník La Repubblica. Nie je to však nič, čo by sa nedalo prekonať, napríklad aj s pomocou kvalitného jedálnička. Pomôžu nám vitamíny skupiny B, vitamíny C a E, ktoré pripravujú telo na prvý chlad a vyššiu vlhkosť. Prečo sú tieto vitamíny dôležité a v ktorých potravinách ich nájdeme?

Vajcia a mliečne výrobky

Vitamíny skupiny B pomáhajú udržať si dobrú náladu. "Medzi jedlom a náladou je úzka súvislosť a určité potraviny ju pomôžu vyvážiť," vysvetľuje lekár Michelangelo Giampietro, expert na výživu a športové lekárstvo pri Škole športu CONI Roma. Správne jedlá sú také, ktoré obsahujú mikronutrienty, ako sú vitamíny skupiny B, najmä B12, ktoré dodávajú energiu telu a mysli. Najviac týchto vitamínov obsahujú vajcia, syry, jogurty, mlieko a mozzarella.

ranajky-stravovanie-jedlo-1140px-ctk_7f000001-8029-95af.jpg

Cestoviny

Pomáhajú aj jedlá bohaté na tryptofán, ktorý je nositeľom serotonínu, hormónu, ktorý reguluje náladu. "Je prítomný vo väčšine proteínov, ktoré skonzumujeme a zlepšuje náladu, sústredenosť a pamäť," uvádza Giampietro. Tryptofán redukuje stres, pretože za prítomnosti vitamínov skupiny B, sacharidov a železa zvyšuje produkciu serotonínu. Dobrým zdrojom energie, sacharidov a tryptofánu sú napríklad cestoviny.

Kapusta, brokolica, špenát aj citrusy

"V jesennom jedálničku nesmú chýbať ani potraviny bohaté na vitamín C, ktorý zvyšuje odolnosť voči infekciám, uľahčuje vstrebávanie železa, prispieva k tvorbe kolagénu a pôsobí ako antioxidant a prostriedok proti starnutiu," uvádza Loreto Nemi z rímskej Katolíckej univerzity. Najviac vitamínu C obsahuje kapusta, brokolica, paprika, špenát a citrusy.

Orechy a semienka, avokádo

Vitamín E patrí ku skupine tých látok, ktoré sú rozpustné v tukoch. Zvyčajne sa hromadí v pečeni a nie je nutné konzumovať ho pravidelne. Telo ho totiž vypúšťa po malých dávkach, keď je potrebný, hovorí Loreto Nemi. Doporučená denná dávka je 36 mikrogramov. Je dôležitým bunkovým antioxidantom, bojuje proti voľným radikálom a proti starnutiu.

Prirodzeným zdrojom vitamínu E sú predovšetkým orechy, mandle a semienka. "Sú bohaté na vlákninu, esenciálne mastné kyseliny a na vitamín E. Obsahujú minerály ako horčík a draslík. Koncentrujú v sebe veľmi užitočné makro i mikronutrienty," vysvetľuje Nemi. Ideálne je zjesť denne päť až šesť orechov. Aj avokádo je bohaté na vitamín E a mononenasýtené tuky, aké má extra panenský olivový olej a ktoré sú pre organizmus dôležité. Na raňajky je ideálny celozrnný chlieb s pôlkou avokáda a semienkami slnečnice a sezamu.

Sušené ovocie

Pomôcť môžu aj minerálne soli. Napríklad železo dodáva energiu, zatiaľ čo draslík je užitočný pre mozog a rovnováhu krvného tlaku. Horčík pomáha čeliť obdobiam psychického napätia. Kde ich nájdeme? "Sušené ovocie je bohaté na horčík a je vhodné ako olovrant na potlačenie hladu. Sladké zemiaky majú dosť draslíka, ale obsahujú aj stopy vápnika a sodíka, zinku a horčíka," dodáva Loreto Nemi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok