Rómske osobnosti kritizovali výrok o cigánočke Nicholsonovej

TA3 SITA
5.2.2019 09:44

Stopäťdesiat rómskych a prorómskych osobností reaguje na vyjadrenie Andreja Danka na adresu Lucie Ďuriš Nicholsonovej, keď ju nazval "cigánočkou".

Rómske osobnosti kritizovali výrok o cigánočke Nicholsonovej
SITA/Diana Černáková

Urážka etnických menšín

Vyhlásením reagujú na urážlivé vyjadrenia vo vzťahu k etnickým menšinám vo verejnom priestore a súčasne je to výzva pre politikov, aby nezneužívali rómsku kartu a nepolarizovali spoločnosť. Informovala o tom signatárka vyhlásenia Vlasta Tökölyová. "Vyjadrenie Andreja Danka v diskusii televízie TA3 na adresu Lucie Ďuriš Nicholsonovej vyvolalo v našej spoločnosti oprávnenú kritiku. Necitlivý jazyk politických špičiek je neakceptovateľný, vyjadrenia viacerých politikov o Rómoch sú dávno za hranicou slušnosti," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré podpísali aj riaditeľka Ústavu romologických štúdií Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre Jurina Rusnáková, samostatná vedecká pracovníčka Sociologického ústavu SAV Zuzana Kusá či šéfredaktor Romano nevo ľil Roman Čonka.

Vyhlásenie ďalej konštatuje, že voči slovám predsedu NR SR sa ohradili viacerí politickí predstavitelia, 30. januára bola zverejnená výzva podpísaná viac ako stovkou osobností verejného života. V nej označujú výrok Danka ako rasistický a žiadajú ho o ospravedlnenie Lucii Ďuriš Nicholsonovej.

Výhrady aj voči Nicholsonovej

Sama Nicholsonová považuje slová Andreja Danka za urážku jej osoby – ako ženy, matky a podpredsedníčky parlamentu. "Zaráža nás, že nenachádzame citlivosť voči národnostnej menšine vo vyjadreniach volajúcich po citlivosti. Spontánna reakcia Ďuriš Nicholsonovej je pre nás nezrozumiteľná. Prečo je pridelenie etnickej príslušnosti pre ňu urážkou ženy, matky a podpredsedníčky parlamentu? Rovnako nerozumieme výzve osobností z 30. januára. Bude im stačiť, ak sa Andrej Danko ospravedlní pani Nicholsonovej? Na Rómky a Rómov zabudli," pýtajú sa signatári.

"Kde sa v spleti výhrad, výziev a reakcií stratili Rómovia? Rozumieme potrebe upozorňovať na urážlivé vyjadrenia vo vzťahu k etnickým menšinám vo verejnom priestore, nerozumieme však, prečo osobnosti žiadajú o ospravedlnenie za tento výrok iba vo vzťahu k Nicholsonovej. Nemal by sa Danko ospravedlniť Rómkam a Rómom za to, že necitlivý názov ich etnickej skupiny použil ako súčasť urážky? Chceme veriť, že všetky spomenuté reakcie sa zastávajú aj Rómov a Rómok," podotkli signatári. Takisto chcú veriť, že nie sú len dobrou príležitosťou na boj proti Andrejovi Dankovi, ale úprimným rozhorčením sa nad vulgarizáciou verejného priestoru a nesúhlasom s vyťahovaním „rómskej karty“ a polarizáciou spoločnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok