Bossa podmienečne prepustili, na slobodu si však musí počkať

TA3 SITA
1.2.2019 15:39

Okresný súd Košice II rozhodoval o žiadosti o podmienečné prepustenie Dušana Borženského, prezývaného Borža, ktorý si za vraždy v mafiánskom štýle odpykáva výnimočný trest odňatia slobody na 23 rokov.

Bossa podmienečne prepustili, na slobodu si však musí počkať
TASR/František Iván

Vypočuli jeho priateľku i dcéru

Súd jeho žiadosti vyhovel a rozhodol, že môže byť prepustený na slobodu s podmienečným odkladom na sedem rokov, pričom mu nariadil aj dvojročný probačný dohľad.

Podľa súdu odsúdený splnil formálne aj materiálne podmienky podmienečného prepustenia. Proti rozhodnutiu prokurátor podá sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať košický krajský súd. Borža bude do jeho rozhodnutia za mrežami. Boržu polícia v deväťdesiatych rokoch označovala za šéfa jednej zo skupín východoslovenského podsvetia. Vo väzení si odpykáva trest za dve vraždy a navádzanie na tretiu vraždu. Borženský si odpykal už dve tretiny trestu minulého roku, keď košické súdy rozhodovali o jeho podmienečnom prepustení. Okresný súd žiadosti vyhovel, no prokurátor podal sťažnosť, ktorú posudzoval krajský súd a rozhodol, že vracia vec späť na okresný súd.

Okresný súd vypočul ako svedkov Boržovu priateľku a jeho dcéru, ako aj jeho kamaráta, občana Veľkej Británie. Borža už skôr povedal, že sa zmenil, s kriminálnou minulosťou nechce mať nič spoločné a v prípade podmienečného prepustenia na slobodu si chce nájsť prácu a viesť normálny život. Priateľka a dcéra vypovedali, že Borženský sa počas pobytu za mrežami zmenil k lepšiemu, oľutoval svoje konanie. Vyslovili presvedčenie, že sa začlení do spoločnosti ako normálny občan a oni mu pomôžu s resocializáciou, poskytnú ubytovanie a v prípade potreby aj finančnú pomoc. Kamarát z Anglicka uviedol, že si Borženský zaslúži druhú šancu a v prípade, že sa mu nepodarí na Slovensku získať prácu, zamestná ho vo svojej stavebnej firme.

Riziko je podľa hodnotenia stredné

Za podmienečné prepustenie Borženského na slobodu sa vyslovil aj zástupca zboru väzenskej justičnej stráže. O jeho polepšení svedčí vraj to, že počas výkonu trestu bol postupne preradený z ústavu s maximálnym stupňom stráženia do dvojky a v súčasnosti si odpykáva trest vo väznici v Košiciach – Šaci s najmiernejším stupňom stráženia. Aj tu si dobre plní povinnosti, počas pobytu v Šaci nebol ani raz disciplinárne riešený, ale bol odmeňovaný. Podľa hodnotenia väzenskej a justičnej stráže je stredné riziko, že u neho dôjde k recidíve.

Kladne vyzneli aj posudky dvoch súdnych znalkýň z odboru psychológie, podľa ktorých je Borženský cieľavedomý, s dominantnou osobnosťou, no vie ovládať svoju agresivitu. Ako sa uvádza v posudku, ktorý v piatok súd prečítal, u odsúdeného bol doterajším výkonom trestu dosiahnutý cieľ prevýchovy. Upozorňuje, že v prípade neprepustenia môže dôjsť u neho k psychickému zlomu, pričom sa môžu znegovať dosiahnuté pozitívne zmeny v jeho osobnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok