Na filipínsku mešitu zaútočili granátom, mohlo ísť o odplatu

TA3 TASR
30.1.2019 06:38

Dvaja moslimskí kazatelia prišli v stredu o život a ďalší štyria utrpeli zranenia pri granátovom útoku na mešitu na juhu Filipín. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na miestnu armádu a políciu.

K útoku došlo v meste Zamboanga na ostrove Mindanao. Neznámi páchatelia vhodili krátko po polnoci miestneho času granát na tamojšiu mešitu Kamahaldikaan. Zabili a zranili kazateľov, ktorí spali vo vnútri mešity. Medzi miestnymi obyvateľmi sa rýchlo rozšírili správy, že išlo o odvetu za nedeľňajší dvojitý bombový útok na katolícku katedrálu na neďalekom ostrove Jolo, ktorý si vyžiadal najmenej 21 mŕtvych a vyše 100 zranených. Miestne úrady pripísali zodpovednosť lokálnym militantom zo skupiny Abú Sajjáf, ktorí sú napojení na medzinárodnú džihádistickú organizáciu Islamský štát.

Polícia však zatiaľ o motíve granátového útoku na mešitu odmietla špekulovať a vyzvala verejnosť, aby v tejto súvislosti nešírila neoverené a falošné informácie. Podľa vyšetrovateľov mohli byť za udalosťou v Zamboange aj iné, napríklad osobné dôvody. V súvislosti s výbuchmi v katedrále polícia vykonala v utorok večer raziu v juhofilipínskom meste Patikul. Zasahovala v dome islamistického militanta údajne zapleteného do útoku na ostrove Jolo. Pri policajnej operácii zahynul jeden muž, zrejme príbuzný hľadaného militanta, ktorému sa podarilo ujsť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok