Cieľom militantov sa stala filipínska katedrála, útočili počas omše

TA3 TASR ČTK
27.1.2019 07:25

Z 27 na 20 znížili filipínske úrady počet obetí nedeľňajších výbuchov v okolí rímskokatolíckej katedrály na juhofilipínskom ostrove Jolo. Zmena nastala po tom, ako úrady znova skontrolovali svoje údaje.

Výbuchy usmrtili 12 civilistov a osem príslušníkov ozbrojených síl. Hovorca armády Gerry Besana dodal, že 83 ľudí utrpelo zranenia. Pôvodný vyšší počet obetí podľa jeho slov mohla spôsobiť skutočnosť, že niektorých ľudí započítali dvakrát. Okolím katedrály v meste Jolo otriasli v nedeľu postupne dve explózie. K útoku sa prihlásili džihádisti z takzvaného Islamského štátu. Podľa nich sa vo vnútri katedrály a priľahlom parkovisku odpálili dvaja samovražední atentátnici opásaní výbušninami.

Ostrov Jolo dlho sužuje prítomnosť militantov zo skupiny Abú Sajjáf, ktorú majú na zoznamoch teroristických organizácií USA i Filipíny vzhľadom na dlhé roky bombových útokov, únosov i vrážd spáchaných jej členmi.

Nový útok prišiel takmer týždeň po tom, ako moslimská menšina v prevažne rímskokatolíckej krajine podporila v referende vytvorenie nového autonómneho regiónu, ktoré sprevádza nádej na ukončenie takmer piatich desaťročí separatistického povstania s vyše 150.000 obeťami. Hoci väčšina moslimských oblastí plán schválila, voliči v provincii Sulu, v ktorej sa nachádza Jolo, ho odmietli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok