Macedónsko sa oficiálne premenuje, parlament schválil zmenu

TA3 TASR
11.1.2019 19:33

Macedónsky parlament schválil v piatok novelizáciu ústavy, na základe ktorej sa krajina oficiálne premenuje na Republiku Severné Macedónsko.

Nacionalisti rozpravu bojkotovali

Zákonodarcovia prijali štyri pozmeňujúce návrhy vrátane dodatku o premenovaní krajiny. V prospech novelizácie zahlasovalo 81 poslancov, proti nebol žiadny. Na prijatie pozmeňujúcich návrhov bola potrebná dvojtretinová väčšina - 80 hlasov v 120-člennom zákonodarnom zbore. Nacionalistická opozícia rozpravu i hlasovanie bojkotovala.

Názvoslovná zmena nasleduje po dohode so susedným Gréckom, ktoré je zaviazané podmienkami stiahnuť svoje námietky proti vstupu Macedónska do NATO a potenciálne aj do Európskej únie. Na to, aby dohoda vstúpila do platnosti, ju musí v nadchádzajúcich týždňoch ratifikovať grécky parlament.

Grécky premiér im zablahoželal

Grécky premiér Alexis Tsipras zablahoželal svojmu macedónskemu kolegovi Zoranovi Zaevovi po tom, čo poslanci v Skopje schválili novelizáciu ústavy, na základe ktorej sa krajina oficiálne premenuje na Republiku Severné Macedónsko. "Premiér zablahoželal pánovi Zaevovi k úspešnému zakončeniu procesu novelizácie ústavy Bývalej juhoslovanskej republiky Macedónsko," uviedla v stanovisku kancelária gréckeho premiéra.

Cieľom tohto kroku je urovnať 27 rokov trvajúci spor medzi Skopje a Aténami. Spor medzi Macedónskom a Gréckom pretrvával od rozpadu bývalej Juhoslávie. Grécko nesúhlasilo s názvom Macedónsko, pretože sa zhodoval s názvom severogréckeho regiónu. Atény to dávajú do súvislosti s možnými územnými nárokmi zo strany Skopje. Macedónsko so súhlasom gréckej strany dočasne používalo názov Bývalá juhoslovanská republika Macedónsko, pod ktorým túto krajinu v roku 1993 prijali aj do Organizácie Spojených národov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok