Vzťahy Macedónska a Grécka sa zlepšujú, obnovia leteckú linku

TA3 TASR
31.10.2018 20:31

Macedónsko a Grécko budú po vyše desiatich rokoch opäť spojené priamou leteckou linkou. Stane sa tak po tom, ako nedávna dohoda o riešení názvoslovného sporu viedla k odmäku vo vzájomných vzťahoch.

Vzťahy Macedónska a Grécka sa zlepšujú, obnovia leteckú linku
SITA/AP

Prvý let z Atén do Skopje plánuje využiť macedónsky vicepremiér Bujar Osmani, ktorý pocestuje do Grécka na rokovania s tamojšími predstaviteľmi. Podľa oznámenia podniku TAV Airports, prevádzkujúceho letisko v Skopje, budú lety gréckej spoločnosti Aegean Airlines z Atén premávať dvakrát týždenne.

Predošlé priame letecké spojenie medzi Skopje a Aténami fungovalo v rokoch 2003-2007. Prerušené bolo po tom, ako Grékov pobúrilo rozhodnutie vtedajšej konzervatívnej vlády Macedónska pomenovať letisko v Skopje po Alexandrovi Veľkom, vládcovi starovekého gréckeho kráľovstva Macedónsko. Súčasná ľavicová vláda ešte vo februári pristúpila k premenovaniu letiska ako gestu dobrej vôle.

Macedónsky parlament odhlasoval začatie legislatívneho postupu, ktorého výsledkom má byť zmena oficiálneho názvu Macedónska v súlade s dohodou urovnávajúcou dlhoročný spor so susedným Gréckom. Na základe júnovej dohody s Gréckom sa má doterajší oficiálny názov Bývalá juhoslovanská republika Macedónsko zmeniť na nový - Republika Severné Macedónsko. Cieľom tohto kroku je urovnať 27 rokov trvajúci spor medzi Skopje a Aténami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok