Zlaté padáky nominantov KDH posúdi mimoriadne predsedníctvo

TASR
13.6.2012 15:59

Neprimerane vysoké odstupné pre nominantov KDH v štátnych podnikoch bude témou štvrtkového mimoriadneho predsedníctva kresťanských demokratov. TASR to potvrdil hovorca hnutia Matej Kováč s tým, že lídri KDH sa stretnú o 13.00 h.

Medzi manažérmi, ktorí svoje funkcie opustili aj so zlatým padákom, sa spomína bývalý šéf Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Pavol Kravec, ktorý dostal odmenu takmer 170.000 eur. Okrem neho dostali vysoké odstupné aj ďalší členovia manažmentu železníc. Zlatý padák vo výške 178.000 eur dostala aj bývalá šéfka Slovenskej pošty Marcela Hrdá.

Líder KDH Ján Figeľ na margo Kravca povedal, že zistená suma odstupného naštrbila jeho dôveru voči bývalému šéfovi ZSSK. Neprevzatie odmien členmi manažmentov je podľa Figeľa otázkou ich "cti a sebahodnotenia". V súvislosti s Hrdou zase priznal chybu, že v zmluve, na základe ktorej jej prislúcha odstupné vo výške 178.000 eur, nebol stanovený finančný strop. Figeľ zmluvu podpísal v čase, keď bol ministrom dopravy.

Opozičná SDKÚ-DS dnes v reakcii na tieto informácie navrhla zverejňovanie odmien a platov manažérov v štátnych podnikoch a zavedenie stropov pri odmeňovaní. "Považujeme za neadekvátne odmeny v štátnych podnikoch také, aké sme videli v posledných dňoch. Odsudzujeme takéto neadekvátne vysoké odmeny manažérov v štátnych podnikoch," povedal poslanec Národnej rady SR Ivan Štefanec.

Platy a odmeny by sa podľa neho mali zverejňovať od 1500 eur, stropy pri odmenách by mal určiť minister, do ktorého rezortu štátny podnik patrí. Štefanec tiež navrhol, aby medzi odmeňovaním a výkonnosťou bola priama súvislosť. "Je dôležité, aby manažéri boli odmeňovaní za výkon a nie za odchod," povedal Štefanec. Podkladom pre odmeňovanie by podľa neho mal byť hospodársky výsledok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok