Oddych a vypnuté mobily. Politici prezradili, ako strávia Vianoce

TA3 SITA TASR
24.12.2018 11:02

Prezident Andrej Kiska zaželal veselé Vianoce ľuďom na sociálnej sieti. Tento sviatok nazval tým najkrajším v roku a zároveň odkázal, že by ho mal každý tráviť v kruhu rodiny. Podobný názor má aj premiér Peter Pellegrini, pre ktorého je najdôležitejší oddych od politických povinností.

Oddych a vypnuté mobily. Politici prezradili, ako strávia Vianoce
SITA/Branislav Bibel

Prezident želá šťastné a veselé

Vianoce sú sviatkom, keď by sme možno mali vypnúť televízie, počítače, mobilné telefóny. Mali by sme sa hrať s deťmi, rozprávať s rodičmi a starými rodičmi. Aby v nás krása Vianoc ostala čo najdlhšie, ideálne počas celého roka. Na sociálnej sieti to odkázal prezident Andrej Kiska.

"Vianoce sú najkrajším sviatkom roka. Za štedrovečerný stôl si sadneme so svojimi najbližšími. V niektorých rodinách bude možno o prírastok viac, žiaľ, pri niektorých stoloch vás bude možno menej. Vianoce sú sviatkom, počas ktorého by sme mali zahodiť zhon. Mali by sme si nájsť čas a priestor užiť si sviatočnú atmosféru, porozprávať sa a povedať našim najbližším: 'Mám ťa rád,'" dodal prezident.

Premiér chce oddych

Peter Pellegrini sa na Vianoce opäť tešil ako malé dieťa. Dôvodom však nie sú darčeky. "Tým najväčším darom pre mňa bude aspoň pár dní úplného pokoja a nekontaktu s bežným náročným životom politika," povedal médiám počas tohtoročného posledného zasadnutia vlády.

Zároveň dúfa, že bude mať tú možnosť a luxus sa stretnúť s tými, s ktorými chce. "O ten oddych mi ide extrémne," povedal a dodal, že posledných deväť mesiacov, odkedy je najvyšším predstaviteľom exekutívy, bolo najintenzívnejších deväť mesiacov v jeho politickej kariére.

Taktiež avizoval, že chce predstaviť priority svojej vlády na nasledujúci rok začiatkom januára. "Ak všetko dobre pôjde a vydrží nám zdravie a vládna väčšina, tak by sme mohli vládnuť do marca 2020. O prioritách na tento čas by som rád hovoril 1. januára," povedal Pellegrini s tým, že podľa neho bude najdôležitejšie dokončiť začaté veci a projekty, než prichádzať s novými zákonmi a zmenami. Aj keď konkrétne kroky kabinetu predstaviť ešte nechcel, informoval, že on osobne za svoju úlohu považuje pracovať na vízii pre Slovensko.

"Ja osobne sa budem snažiť, hoci je to pravdepodobne môj posledný rok vo funkcií premiéra v tomto volebnom období, pracovať na vízii krajiny. Mal by som tú ambíciu, aby bez ohľadu na to, kto bude sedieť na stoličke predsedu vlády, hovoriť o tom, na čo Slovensko musí myslieť v nasledujúcich minimálne 25 rokov, čo Slovensko čaká a čo nás neminie a čo musíme začať ako politici robiť bez ohľadu na to, z akého spektra sme, aby sme neskôr neboli nemilo prekvapení," dodal s tým, že vízia krajiny by mala byť bez politického podtónu. Takisto by rád vrátil politickú diskusiu k odborným témam. Podstatou podľa neho je, aby sme sa ako spoločnosť zhodli, ako túto krajinu viesť a v akom stave ju nechať budúcim generáciám.

Danko a Gál v kruhu rodiny

Predseda Národnej rady Andrej Danko strávi Vianoce doma v kruhu rodiny. "A určite sa budem lyžovať, čo to dá," avizuje. Na Silvestra sa určite na žiadnu zábavu nechystá. "Ja som 'papučovník'. Najradšej mám Silvestra pri televízore," dodal.

Minister spravodlivosti Gábor Gál plánuje vianočné a novoročné sviatky stráviť s rodinou. Uviedol, že najskôr bude doma a neskôr na chate. Minister priznal, že sa teší najmä na oddych. "Uvažujem, že počas sviatkov nebudeme iba doma, ale pôjdeme na chatu, čo môže byť pre nás ako rodinu zaujímavé. Mám tri deti, pričom najmladší, štvorročný, Vianoce ešte veľmi prežíva, takže sa teším," povedal Gál. Pre neho a jeho rodinu je najväčším sviatkom, keď spoločne trávia čas, najmä odkedy Gál pôsobí ako minister spravodlivosti. Gábor Gál v marci nahradil na poste šéfa rezortu spravodlivosti Luciu Žitňanskú.

Náročné Vianoce u Kollárovcov

Predseda Sme rodina Boris Kollár, ktorý má desať detí, priznáva, že jeho Vianoce sú vždy náročné. "Každý rok sú iné. Raz sa mi podarilo mať aj tri štedrovečerné večere. Teraz sa ale najviac teším na moju mamu. Má vyše 80 rokov, budem sa jej venovať. Aj deťom. Niekoľko si ich vyzdvihnem," avizuje.

Kollár každé Vianoce začína u priateľa z detstva, ktorý organizuje stretnutie vo dvore svojho obchodu. "Trvá to už roky, stretnem tam desiatky známych. Ak by som sa tam nezastavil, Vianoce by pre mňa boli neúplné. Na Silvestra budem buď na Donovaloch, alebo na Štrbskom plese. Kde budem, neviem. Jedna časť detí ide tam, druhá tam, takže kamkoľvek sa vyberiem, budem s deťmi," uistil.

Vypínajú mobily

Šéfka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová bude na Vianoce s rodinou a na Slovensku. "Po dlhom pobyte v zahraničí je pre mňa neoceniteľnou hodnotou, keď sa stretneme aj so širšou rodinou a sme spolu. A Slovensko je v zime krásne, máme nádherné hory. Nenechám si to ujsť," povedala.

Líder SaS Richard Sulík trávi tieto Vianoce s rodinou mimo Slovenska. "Deti ma vidia viac v televízii ako doma a to idem teraz zmeniť. Vypínam mobil a nebudem ani na mailoch. Celý budúci rok budem viesť kampaň a budem s deťmi ešte menej, preto s nimi strávim cez sviatky viac času," uzavrel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok