Prezident zavítal na vianočné trhy, ľuďom podával kapustnicu

TA3 TASR
22.12.2018 15:40

Vôňa kapustnice uvarená v obrovskom kotle láka návštevníkov vianočných trhov na Hlavnej ulici v Košiciach. Výťažok z predaja tradičnej Anjelskej kapustnice je určený deťom a rodinám v núdzi, akciu prišiel podporiť aj prezident SR Andrej Kiska, ktorý vianočnú polievku pred poludním začal podávať záujemcom. Následne ho pri naberačke vystriedal košický primátor Jaroslav Polaček.

Prezident zavítal na vianočné trhy, ľuďom podával kapustnicu
SITA/Viktor Zamborský

Benefičnú kapustnicu uvarenú v tisíclitrovom kotle pri soche Immaculata na úvod požehnal opát Ambróz Martin Štrbák. Vyzbierané peniaze poputujú pre organizácie Úsmev ako dar a občianske združenie Tvoja šanca. "Na Vianoce sa snažíme byť všetci so svojimi najbližšími, rodiny si spolu sadnú a prežívajú najkrajšie sviatky roka. Ale na Slovensku sú stále tisíce detí, ktoré tie rodiny nemajú, sú v detských domovoch. Preto som veľmi rád, že som sa mohol zúčastniť tejto charitatívnej akcie a trošku pomôcť. Všetci, ktorí máme to šťastie, že máme rodiny, by sme mali myslieť na Vianoce i počas celého roka na tých, ktorí toľko šťastia nemajú," povedal Kiska.

Príprava klasickej slovenskej kapustnice sa začala už v piatok, na starosti ju mal kulinár Ivan Rusina. "Oheň pod kotlíkom sme zapálili ráno o 4.00 h. Ten kotlík má 1000 litrov, čiže to je takých reštauračných 5000 porcií. Do kapustnice išlo 260 kíl kapusty, sto kíl kolien s rebrami, kýbeľ sušených sliviek, dva kýble húb, koreniny a tajná ingrediencia, ktorú prezradím, a to je láska," priblížil.

Anjelskú kapustnicu prvýkrát podával záujemcom nový primátor Polaček, ktorý pritom ocenil dobrovoľníkov za ich pomoc ľuďom v núdzi. "Je veľmi príjemné, keď sa môže človek podeliť o  dobročinnosť, keď ľudia prispievajú a ja som mohol prispieť tým rozdávaním a všetkých potešiť," uviedol. Výťažok Anjelskej kapustnice v rámci Košických rozprávkových Vianoc z minulého roka bol vo výške 3700 eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok