Indonéziu zasiahla smrteľná vlna cunami, hlásia desiatky mŕtvych

TA3 TASR SITA
23.12.2018 07:15

Vlna cunami po výbuchu sopky v Indonézii zabila už najmenej 222 ľudí a ďalšie stovky zranila. Mnohí ľudia sú stále nezvestní. Úrady preto upozorňujú, že počet obetí zrejme ešte bude rásť.

Indonézsky prezident Joko "Jokowi" Widodo vyjadril sústrasť a nariadil vládnym agentúram, aby pracovali čo najrýchlejšie. "Úprimnú sústrasť obetiam v provinciách Banten a Lumpung," uviedol.

Vedci z indonézskej meteorologickej a geofyzikálnej agentúry predpokladajú, že cunami, ktorá udrela v sobotu o 21:27 miestneho času, vyvolali podmorské zosuvy spôsobené erupciou vulkanického ostrova Anak Krakatau, ktorý pred rokmi vytvorili erupcie neďalekej sopky Krakatoa.

Sopka Anak Krakatau v Sundskom prielive vybuchla asi 24 minút pred tsunami, uvádza geofyzikálna agentúra. Sopka vysoká 305 metrov, ktorá sa nachádza asi 200 kilometrov juhozápadne od hlavného mesta Jakarta, je pritom aktívna od júna a v júli úrady rozšírili oblasť zákazu vstupu na dva kilometre okolo krátera. "Tsunami v skutočnosti nebola veľmi veľká, mala len meter. Problém je, že ľudia majú vždy tendencie stavať blízko pobrežia," vyjadril sa Gegar Prasetya, spoluzakladateľ indonézskeho výskumného centra, ktoré sa zaoberá tsunami. Podľa doterajších odhadov tsunami vážne poškodila 430 domov a deväť hotelov.

Medzi obeťami vĺn cunami by nemali byť žiadni Slováci. Potvrdil to hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Boris Gandel. "Podľa informácií miestnych úradov nie sú medzi obeťami žiadni občania Európskej únie. MZVaEZ SR eviduje vo svojom systéme 40 občanov Slovenskej republiky, ktorí sa toho času nachádzajú v Indonézii," uviedol hovorca rezortu diplomacie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok